Quantcast

Συνταγές

28 Απριλίου 2021 12:54

Η μαγειρίτσα της γιαγιάς από τον Πέτρο Συρίγο

Διάβασέ μου το...

Την παραδοσιακή εκδοχή του πιάτου που δεσπόζει στο αναστάσιμο τραπέζι, ετοιμάζει ο σεφ της εκπομπής “Το Πρωινό”.

Η μαγειρίτσα της γιαγιάς από τον Πέτρο Συρίγο

Την παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς ετοίμασε και μας έδειξε βήμα-βήμα ο Πέτρος Συρίγος.

Ο σεφ της εκπομπής "Το Πρωινό" μοιράστηκε και τα μυστικά της συνταγής που απογειώνουν το πιάτο που κυριαρχεί στο τραπέζι μετά την Ανάσταση.

Συστατικά για την παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς

  • 1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
  • 1/2 κιλό εντεράκια
  • 2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα
  • 5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 100-150 γρ ρύζι καρολίνα
  • ½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, Πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 3 αυγά
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)
  • Ξύσμα λεμόνι
  • Άνηθο
  • Ζωμός από τη μαγειρίτσα

Εκτέλεση:

Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια. Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαϊντανό και τα κόβουμε. Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χρειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά. Προσθέτουμε μυρωδικά και τη βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2λεμόνια. Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού. Αφού περάσει λίγη ώρα, το αυγολέμονο θα δέσει και θα κάνει τη σούπα πιο πηχτή. Την ξαναζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε.

Ειδήσεις σήμερα:

Λίτσα Πατέρα: ο σεισμός και το μήνυμα που κράτησε ξύπνιους τους φίλους της (βίντεο)

“Καλημέρα Ελλάδα”: ο Γιώργος Παπαδάκης και η συγκίνηση για τα γενέθλια της εκπομπής (βίντεο)

Μένιος Φουρθιώτης: Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ