Πολιτική

12 Μαΐου 2021 12:13 Τελευταία ενημέρωση : 12 Μαΐου 2021 22:22

Μητσοτάκης: Η πολιτική 6 σημείων για το μεταναστευτικό

Διάβασέ μου το...

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μητσοτάκης: Η πολιτική 6 σημείων για το μεταναστευτικό
-

Στην πολιτική των έξι σημείων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναλύοντας την πολιτική των έξι σημείων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής: «Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους». Πρόσθεσε δε πως «είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίες, αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος επί του πεδίου».

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών: «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Μία εντυπωσιακή μείωση η οποία νομίζω ότι έχει γίνει και απόλυτα αντιληπτή, πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν διαχρονικά υποστεί και τις συνέπειες του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος». 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Στάθηκε δε σε μία πτυχή της πολιτικής μας, όπως τόνισε, που έχει έναν πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό χαρακτήρα. «Είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούμε ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εξού και συζητήσαμε την ειδική γραμματεία της οποίας προΐσταται η κυρία Αγαπηδάκη και εκεί πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όχι μόνο ως προς τη μείωση των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας αλλά κυρίως ως προς τις συνθήκες στις οποίες αυτά φιλοξενούνται. Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία». 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Καταφέραμε δύο σημαντικούς στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, να μην είναι η χώρα μας πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Εφαρμόζοντας μία στρατηγική έξι σημείων καταφέραμε να μειώσουμε το 2020 τις ροές κατά 80% και το πρώτο τετράμηνο του 2021 κατά 73%. Ο δεύτερος στόχος μας είναι ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην ακριτική Ελλάδα και τα πένε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν τα προηγούμενα χρόνια το βάρος της κρίσης για όλη την ΕΕ. Προχωρήσαμε σ’ ένα πρόγραμμα ανταποδοτικών προς τους Δήμους. Προχωρήσαμε στην μείωση των δομών στη χώρα μας. Από 121 που λειτουργούσαν το 2020, σήμερα λειτουργούν 37. Μία μείωση 70%».  

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους χώρους των νέων εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρακολούθησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο Τμήμα Αδειών Διαμονής επενδυτών τρίτων χωρών ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους ευχαριστώντας τους για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν. 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

ΚΚΕ: Μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη “φυλακή ψυχών” της ΕΕ

"Στην “επιθεώρηση” που έκανε ο πρωθυπουργός στο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου εκφράστηκε για άλλη μια φορά η προσήλωση της κυβέρνησης στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη “φυλακή ψυχών” της ΕΕ" τονίζει το ΚΚΕ.

Αυτό που συμπυκνώνεται στην κυβερνητική πολιτική είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ:

  • Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.
  • Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, λόγω των αντιδραστικών κανονισμών της ΕΕ και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
  • Η ένταση της καταστολής και των απελάσεων, με τη συνδρομή της Frontex, που οδηγεί και σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Τα καθημερινά δράματα προσφύγων και μεταναστών που -μόνο τον τελευταίο μήνα- έχουν οδηγήσει σε τρεις θανάτους και μία γέννα κυριολεκτικά στην πύλη της ΒΙΑΛ στη Χίο.

"Η επιχείρηση εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω της παρουσίασης επιλεγμένων στοιχείων από τον πρωθυπουργό, καταρρέει μπροστά στην ομολογία ότι η λεγόμενη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” αποτελεί κενό γράμμα. Την ίδια στιγμή αποκρύπτεται ότι περίπου 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα σταθερά καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε καθεστώς αστεγίας, ενώ τα “αντισταθμιστικά” μέτρα στα νησιά και τον Βόρειο Έβρο έχουν στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στις μόνιμες υπερδομές που κατασκευάζονται. Άλλωστε, αυτές χτίζονται, γιατί η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν ξανά, όσο τα πολεμικά μέτωπα κι οι ανταγωνισμοί παραμένουν ανοιχτοί στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύουν και τα γεγονότα των ημερών με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην επικαιροποίηση των διαδικασιών ασύλου και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, σηματοδοτούν νέα αυστηροποίηση κατά τις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ. Ταυτόχρονα, σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η ανακοίνωση της μετατροπής του Ελαιώνα σε “εθνικό κέντρο ένταξης”, παραπέμποντας σε νέο εγκλωβισμό, τη στιγμή που χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις δομές, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξώσεις και τη διακοπή του επιδόματος σίτισης, συναντούν εμπόδια στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, για να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ενώ για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα προβλέπονται ελάχιστα για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και την εργασία.

Εμπόδιο στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπουν τη χώρα σε φυλακή ψυχών, μπορεί να βάλει μόνο ο κοινός αγώνας Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργαζομένων, το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, βάζοντας στο στόχαστρο την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απομονώνοντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία".

Είδησεις σήμερα: 

Lockdown: οι αλλαγές σε sms και μετακινήσεις από το Σάββατο

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Πού στρέφονται οι έρευνες

Εμβόλια - Λινού στον ΑΝΤ1: Να ανοίξει η πλατφόρμα και για τους κάτω των 30 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ