Πολιτική

21 Μαΐου 2021 09:58 Τελευταία ενημέρωση : 21 Μαΐου 2021 14:44

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη - Χαρδαλιάς: πάνω από 40.000 καμένα στρέμματα

Διάβασέ μου το...

Τι είπε για την πορεία της φωτιάς, τις κατοικίες που τυλίχθηκαν στις φλόγες και τα μηνύματα στο 112.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη - Χαρδαλιάς: πάνω από 40.000 καμένα στρέμματα
-

Για τη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα, στα Γεράνεια Όρη, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας γνωστό ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πολλές κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές και κάποιες εξ αυτών έχουν καταστραφεί, αλλά πρόκειται κυρίως για εξοχικές κατοικίες, μακριά από τον αστικό ιστό. «Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα παρά τις ριπές, τα 8 μποφορ και τους στροβιλισμούς. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 και σχολίασε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. «Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα. Την πρώτη μέρα συντεταγμένα έγινε η απομάκρυνση των κατοίκων και δεν χρειάστηκε η ενεργοποίησή του. Στη συνέχεια επειδή άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες το ενεργοποιήσαμε. Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα πως θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Όσον αφορά στη σημερινή εικόνα της φωτιάς, είπε ότι είναι σαφώς καλύτερη και ανακοίνωσε ότι επιχειρούν 8 καναντέρ, 10 πετσετελ, 2 σινουκ, ένα σουπερ πούμα, ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο. “Ο μηχανισμός παραμένει σε απόλυτη επαγρύπνηση. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί” κατέληξε.

Σπίρτζης: Πιάστηκαν στον ύπνο... 

«Η σημερινή ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά για την πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται σε Κορινθία και Δυτική Αττική, έχοντας αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικής έκτασης, καλλιεργειών και καταστροφές σε περιουσίες πολιτών περιελάμβανε την κυνική παραδοχή ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε για μία ακόμη φορά στον ύπνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης. «Ο κος Χαρδαλιάς που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει για την έγκαιρη προετοιμασία και την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού παραδέχθηκε ότι λείπουν 29 εναέρια μέσα πυρόσβεσης τα οποία θα είναι στο σύνολο τους διαθέσιμα στα μέσα Ιουνίου!», συμπληρώνει.

Και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες, προσθέτει ο κ. Σπίρτζης, «η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, και ενώ οι επιστήμονες παγκοσμίως εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα και μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα φυσικών καταστροφών, ο κύριος Χαρδαλιάς τόλμησε να ξεστομίσει ότι το επιτελικό μπάχαλο δικαιολογείται επειδή βρισκόμαστε... εκτός αντιπυρικής περιόδου». «Χθες, ο κύριος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την συμμετοχή 17 εναέριων μέσων. Όσοι, όμως, ήταν παρόντες στην μάχη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς καταγγέλλουν ότι υπήρχαν ελάχιστα πτητικά μέσα διαθέσιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπάρχοντα μέσα είναι ασυντήρητα. Το βέβαιο είναι ότι τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην κατάσβεση ήταν ανεπαρκέστατα», υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας στον κύριο Χαρδαλιά ότι «στις 23 Μαρτίου πήρε μέρος μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: "την προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου (έως 31 Οκτωβρίου)"».

«Το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος και τα αποτελέσματα της ανοργανωσιάς, της ανικανότητας και της προκλητικής τους συμπεριφοράς τα βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες της χώρας. Ενδεικτικό του χάους είναι ότι ο νόμος Χαρδαλιά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αφού εκκρεμεί η έκδοση της κανονιστικής διάταξης που θα επιτρέψει τη συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου. Δεν προκαλούν, λοιπόν, εντύπωση οι καταγγελίες των πολιτών στις πληγείσες περιοχές για έλλειψη συντονισμού και για απουσία επαρκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς», επισημαίνει ο τομεάρχης. «Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, το καλοκαίρι φτάνει σε λίγες ημέρες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Την καλούμε έστω και τώρα να σοβαρευτεί, να σηκώσει μανίκια και να εργαστεί για την προστασία της χώρας και των πολιτών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Εμβόλια: διαθέσιμα όλα για τα άτομα 40 - 44 ετών

Επίθεση με χημικό υγρό στην Χίο: στο νοσοκομείο το θύμα

Άρση lockdown: πρεμιέρα για τα θερινά σινεμά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ