Κόσμος

23 Μαΐου 2021 11:36

Κονγκό: Τρόμος από την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Στάχτη και καπνός στον ουρανό από την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο.

Κονγκό: Τρόμος από την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο (εικόνες)
-

Χιλιάδες κάτοικοι του Κονγκό, που είχαν διαφύγει στη διάρκεια της νύκτας από την Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προς τη Ρουάντα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, επιστρέφουν σήμερα το πρωί στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ρουάντας.

Πέντε χιλιάδες έως 7.000 άνθρωποι είχαν διασχίσει τα σύνορα και είχαν καταφύγει σε σχολεία και χώρους λατρείας στη Ρουάντα, σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεοπτική Υπηρεσία της Ρουάντας (RBA), η οποία μεταδίδει το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Κονγκό - έκρηξη ηφαιστείου

«Αυτή τη στιγμή, οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που είχαν βρει καταφύγιο στη Ρουάντα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, συνεχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα τους», ανέφερε σήμερα το πρωί η RBA μέσω του Twitter.

Το Νιραγκόνγκο, που δεσπόζει στην Γκόμα, εξερράγη χθες, Σάββατο, το βράδυ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Κονγκό να διατάξει την εκκένωση της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας διέφυγαν μαζικά, κυρίως προς τη Ρουάντα.

Κονγκό - έκρηξη ηφαιστείου

Σήμερα το πρωί ο ρους της λάβας είχε σταματήσει και το πύρινο ποτάμι είχε ακινητοποιηθεί στα βορειοανατολικά της Γκόμα, ενώ οι άνθρωποι άρχιζαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

«Δόξα τω Θεώ η ηφαιστειακή έκρηξη ηρέμησε βόρεια του αεροδρομίου της Γκόμα, οι πληθυσμοί που έφυγαν επιστρέφουν σιγά - σιγά στα σπίτα τους στην Γκόμα», επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Βενσάν Καρέγκα, ο πρεσβευτής της Ρουάντας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

H RBA ανήρτησε φωτογραφίες που εικονίζουν πολλούς ανθρώπους σε πορεία, μερικοί κρατώντας βαλίτσες ή στρώματα, και να φθάνουν στη μεθοριακή πόλη Ρουμπάβου, στην πλευρά της Ρουάντας.

Κονγκό - έκρηξη ηφαιστείου

Κονγκό - έκρηξη ηφαιστείου

Εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε εκεί την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων.

«Μερικοί Κονγκολέζοι, που μίλησαν στη RBA, εξέφρασαν τη χαρά τους για τη θερμή υποδοχή που έτυχαν στη Ρουάντα», υπογράμμισε η RBA.

Όπως διευκρινίζει η RBA, σήμερα το πρωί δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις εκρήξεων στο ηφαίστειο, αλλά υπάρχει πολύς καπνός στην ατμόσφαιρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιάρας για Γλυκά Νερά στον ΑΝΤ1: αύξηση ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα

Eurovision 2021: Η χώρα που πήρε μηδέν από επιτροπή και κοινό (βίντεο)

Ο Άγης Εμμανούηλ θα τρέξει Αθήνα - Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή (βίντεο)