Πολιτική

15 Ιουνίου 2021 11:49 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιουνίου 2021 19:01

Κικίλιας για AstraZeneca: Η δεύτερη δόση να γίνει κανονικά

Διάβασέ μου το...

Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας.

Κικίλιας για AstraZeneca: Η δεύτερη δόση να γίνει κανονικά
-


«Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα», τονίζει σε δήλωσή του, από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν να γίνει κανονικά και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, μιας που έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο, το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλά σε πολύ ικανοποιητικο βαθμό και σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά σιγά σε μια κανονικότητα που αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Στην αρχή των δηλώσεων του ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «βρισκόμαστε σήμερα στο Λουξεμβούργο μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Υπουργούς Υγείας, διά ζώσης μετά από πάνω από 15 μήνες, για να συζητήσουμε τα σημαντικά θέματα της πανδημίας, με πρώτο απ’ όλα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο άλλωστε είναι και πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Αντιπολίτευση: η Κυβέρνηση τροφοδοτεί τους αρνητές του κορονοϊού

Σε ανάρτηση του στα social media, o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει «Ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Το απέδειξαν οι νέοι άνθρωποι που κατά χιλιάδες εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca, παρά τις ανησυχίες και τους φόβους. Μια γενιά που η κυβέρνηση διαρκώς στοχοποιεί με την πολιτική και την ρητορική της. Μια γενιά που έδειξε τι σημαίνει υπευθυνότητα απέναντι στους ανεύθυνους που μας κυβερνάνε. Απέναντι σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έκαναν πλιάτσικο με τα εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες».

Όπως σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος, «ανήκω στους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση astra zeneka. Θα κάνω και την δεύτερη. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες πρώτα από όλα για την διάλυση της εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστήμη και τους επιστήμονες. Να είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρχει σήμερα κάποιος που με τις πράξεις του τροφοδοτεί τους αρνητές αυτός είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί με τους ανθρώπους που μπορούν να χτίσουν έναν νέο μέλλον για αυτή την χώρα. Για να νικήσει η ζωή!».

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του αναφέρει «Η σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη. Η Επιτροπή οφείλει να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τροποποίησε την εισήγηση της και με ποια επιστημονικά δεδομένα το έπραξε. Γιατί οι ως τώρα αναφορές της δεν πείθουν και δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση. Συνδέεται η τότε απόφαση της για την χορήγηση του AstraZeneca, με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας; Υπάρχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». 

Ειδήσεις σήμερα:

ΝΑΤΟ: Μπάιντεν - Ερντογάν “τα βρήκαν” στις Βρυξέλλες

Χανιά: νεκρός αγρότης που παρασύρθηκε από το τρακτέρ του

Euro 2020: Γαλλία - Γερμανία, η πρώτη “μεγάλη μάχη”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ