Πολιτική

29 Ιουνίου 2021 12:12 Τελευταία ενημέρωση : 29 Ιουνίου 2021 19:21

Προανακριτική για Παππά: την ποινική του δίωξη προτείνει η πλειοψηφία

Διάβασέ μου το...

Πηγές της ΚΟ της ΝΔ χαρακτηρίζουν «τεκμηριωμένο και στοιχειοθετημένο» το πόρισμα της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι είναι «καταπέλτης για τον Νίκο Παππά».

Προανακριτική για Παππά: την ποινική του δίωξη προτείνει η πλειοψηφία
-

Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της πλειοψηφίας της «προανακριτικής» Επιτροπής της Βουλής, που κατατέθηκε για να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής και το οποίο θα εισαχθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες στην Ολομέλεια, προς ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, παράλληλα, ότι προτείνεται η διαβίβαση του πορίσματος καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής «στην Εισαγγελία και τις αρμόδιες αρχές (φορολογική και αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) αναφορικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα».

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ χαρακτηρίζουν «τεκμηριωμένο και στοιχειοθετημένο» το πόρισμα της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι είναι «καταπέλτης για τον Νίκο Παππά και τις παρασκηνιακές μεθόδους που ακολούθησε την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η πρόταση πορίσματος των μελών-βουλευτών της ΝΔ περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ channel» από τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, αποκαλύπτοντας το χρονικό των μυστικών επαφών  και των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους τους».

Ως αποδεικτικό υλικό για την κατάρτιση της πρότασης πορίσματος προβάλλονται τα «αναλυτικά στοιχεία, sms και email που κατέθεσε ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας», καθώς και οι καταθέσεις «μιας σειράς κρίσιμων μαρτύρων που ρίχνουν φως στις σκοτεινές διαδρομές μαύρου χρήματος», σύμφωνα με το kathimerini.gr

Ο Νίκος Παππάς, σε δήλωση του αναφέρει «Είναι μία ημέρα δικαίωσης. Μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Ήρθαν, προφανώς, σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς».

Προανακριτική Επιτροπή - Καλογρίτσας

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην προανακριτική, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «οι εργασίες της -πρωτοφανώς περιορισμένης σε διάρκεια, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά- προανακριτικής επιτροπής απέδειξαν ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων. Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κατά τη διαδικασία επικυρώθηκε ότι ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο» και καταλήγουν αναφέροντας ότι «ενόψει όλων των ανωτέρω είναι κατάδηλο ότι στην διερευνώμενη υπόθεση δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για ουδεμία εκ των διερευνώμενων πράξεων».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας σε ανάρτηση του στο twitter, υποστηρίζει αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, ότι «πήγαν για μαλλί και βγαίνουν κουρεμένοι».

ΝΔ: πλήρης κάλυψη Τσίπρα στον Παππά

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση της αναφέρει «Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία όπου ένα πολιτικό κόμμα πανηγυρίζει για το γεγονός ότι ένα κορυφαίο στέλεχος του ελέγχεται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για δωροληψία! Ο κ. Τσίπρας, πρώην Πρωθυπουργός, σχεδόν πανηγυρίζει για το γεγονός ότι ο στενότερος συνεργάτης του και κορυφαίος  υπουργός του προτείνεται να παραπεμφθεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα. Αυτό που για κάθε πολιτικό κόμμα θα αποτελούσε στίγμα, ο κ. Τσίπρας το προσπερνάει αδιάφορα. Είναι προφανής η αμηχανία και το πολιτικό αδιέξοδό του. Καλύπτει τον «πρωταγωνιστή» των παρασκηνιακών διεργασιών του στημένου διαγωνισμού για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών το 2016 και συντάσσεται πλήρως με τον κ. Παππά, όπως έχει κάνει για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα. Το λόγο πλέον θα έχει η ελληνική Δικαιοσύνη τόσο για τον Νίκο Παππά όσο και για τους συνεργούς του».

Προανακριτική Επιτροπή - Καλογρίτσας

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην Προανακριτική, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν και οι άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε με πολιτικές, αλλά και άλλου είδους παρεμβάσεις, τον έλεγχο της ενημέρωσης αξιοποιώντας τόσο την κρατική ΕΡΤ, όσο και τα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Στόχος αυτής της επιδίωξης ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης για την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Παππάς, ως αρμόδιος τότε υπουργός, είχε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιχείρηση αναδιανομής» και καταλήγουν «συμπερασματικά, από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων».

Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, πρόταση την οποία περιέχει στο πρόγραμμά της, ώστε οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους - πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή. Ως εκ τούτου, κι επειδή έχουμε πολλάκις επισημάνει την επικοινωνιακή κατάχρηση των εν λόγω κοινοβουλευτικών διαδικασιών για μικροκομματική πολιτική, οι οποίες δεν προσφέρουν ουσιωδώς στην διαλεύκανση των υποθέσεων, παρά επιτυγχάνουν να αποσπούν την προσοχή των Ελλήνων πολιτών από την ουσία της υπόθεσης και επιτρέπουν στους ''πρωταγωνιστές'' να επιδίδονται σε παιχνίδια εντυπώσεων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αποχωρεί από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας βαθειά ποινικής υπόθεσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Λαζάρου για "covid free" εστιατόρια: Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω τους πελάτες

Ηράκλειο: σύλληψη εκπαιδευτικού γιατί αρνήθηκε να φορέσει μάσκα

Euro 2020 - Αγγλία: ο Κέιν με περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου