Οικονομία

29 Ιουνίου 2021 13:10 Τελευταία ενημέρωση : 29 Ιουνίου 2021 19:15

Προνόμια εμβολιασμένων: έρχονται αμιγείς και μεικτοί χώροι στη διασκέδαση

Διάβασέ μου το...

Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το νέο μοντέλο της αγοράς. Τι αλλάζει στην πληρότητα σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα. Εκτός γηπέδων μένουν οι ανεμβολίαστοι.

Προνόμια εμβολιασμένων: έρχονται αμιγείς και μεικτοί χώροι στη διασκέδαση
-

Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασε, στις βασικές γραμμές του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Επικρατείας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Tύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί - οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ. Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.

Γεραπετρίτης - Γεωργιάδης - Πελώνη - Συνέντευξη Τύπου

Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου, δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοστη και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

μέτρα, προνομια

Η παρουσίαση «Επιχείρηση Ελευθερία – Χτίζοντας το επιθυμητό τείχος ανοσίας»:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης διχάζει τους πολίτες για να κρύψει την αποτυχία του

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται «αφού ο κ. Μητσοτάκης σπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια δήθεν για καμπάνια ενημέρωσης και αφού με ευθύνη της κυβέρνησής του στα τέλη Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών, όπως υποσχόταν, έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού και ο ρυθμός εμβολιασμού φαίνεται ότι επιβραδύνεται, τώρα επενδύει και πάλι στον διχασμό. Διχάζει και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, λες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσους μήνες μπορούσαν αλλά δεν θέλησαν να εμβολιαστούν. Και πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με «ατομική ευθύνη» να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία. Καλούμε όλους τους πολίτες να αγνοήσουν τις παλινωδίες, το διχασμό και την εξευτελιστική κοροϊδία της κυβέρνησης και να εμβολιαστούν».

«Τα μέτρα διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι. Με ευθύνη της πολιτείας. Αλλιώς δεν θα έχουν νόημα. Κατά τα λοιπά επισημαίνουμε ότι ο κύριος στόχος παραμένει ο μαζικός εμβολιασμός και εκεί πρέπει να δοθεί όλο το βάρος», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Η Ελληνική Λύση αναφέρει «με τις σημερινές ανακοινώσεις της, η κυβέρνηση αποδεικνύεται κυβέρνηση της «μετάλλαξης», αφού «μεταλλάσσει» ακόμα και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων σε πορτιέρηδες, ελεγκτές πιστοποιητικών, σεκιούριτι κλπ. Το ότι ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος, δεν έχει καμία σημασία για την κυβέρνηση που μαζί με τους καταστηματάρχες, μεταλλάσσει και το πολίτευμα κατά το δοκούν». 

Ειδήσεις σήμερα:

Προανακριτική για Παππά: την ποινική του δίωξη προτείνει η πλειοψηφία

Γλυκά Νερά: Στην αγκαλιά της μαμάς της Καρολάιν η Λυδία

Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: τι φέρνει η Σελήνη στους Ιχθείς (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ