Πολιτική

27 Αυγούστου 2021 14:41 Τελευταία ενημέρωση : 27 Αυγούστου 2021 18:27

Τσίπρας: “σφαγή” εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Διάβασέ μου το...

Ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπικές αιχμές για την ανακοίνωση ότι «θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο».

Τσίπρας: “σφαγή” εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
-

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «την σφαγή των εισακτέων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στα ελληνικά ΑΕΙ, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας προσωπικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την ανακοίνωση ότι «θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή, στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων, αδικία, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η επιλογή της είναι «πανεπιστήμια για λίγους, κολλέγια με δίδακτρα για τους πολλούς» και δεσμεύεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Τσίπρας αναφέρει, «Με τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους: 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης. Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει, «Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να κόψει τα φτερά χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρόλα αυτά απέτυχαν».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, «Αδιαπραγμάτευτος πολιτικός μας στόχος: Η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μετά τη σημερινή σφαγή εισακτέων, είναι σαφές ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί, κάποιος πρέπει να μεριμνήσει και για την εγκατάσταση των Ελλήνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τρόπο που να αρμόζει στις επιδόσεις τους, στον κόπο και στις θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη που είναι ισοδύναμη με το αύριο της χώρας μας».

Γιάννης Οικονόμου - Ενημέρωση

Οικονόμου: ο κ. Τσίπρας δεν κατανοεί τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει σε δήλωση του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρει τα εξής:

«Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι δεν κατανοεί τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.

Εκφράζει έναν μηχανισμό που απλώς λαχταρά την εξουσία. Για αυτό και η στάση του δεν είναι αντιπολιτευτική. Αλλά τυφλά αντικυβερνητική. Λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Όταν, όμως, θέλεις να βοηθήσεις τους πολίτες, τους λες την αλήθεια. Ενώ όταν επιχειρείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει δυστυχώς το δεύτερο. Και αυτή είναι η αιτία που επιμένει να υποστηρίζει το αδιέξοδο του χθες, με τα χιλιάδες παιδιά να καταλήγουν σε σχολές που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν και σε τμήματα από όπου πότε δεν αποφοιτούν.

Ο δρόμος που ανοίξαμε με τη μεταρρύθμισή δίνει δύναμη και κύρος στα ελληνικά πανεπιστήμια, δίνει σημασία και αξία στις σπουδές. Και, ταυτόχρονα, αναβαθμίζει τα δημόσια ΙΕΚ ώστε να προσφέρουν στους νέους γνώση και επαγγελματική σιγουριά.

Υ.Γ. Οι αναφορές στην οικογένεια του Πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστικές της αντίληψής του για την πολιτική. Ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει να μην ασχολούνται με τη γυναίκα και τα παιδιά του κ. Τσίπρα. Θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τιμής».

 Νάσος Ηλιόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός τόπου και χρόνου η Κυβέρνηση

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει σταθερά, όπως και η Κυβέρνησή του, εκτός τόπου και χρόνου.

Αναρωτιόμαστε αν το επιχείρημα για τη μεταρρύθμιση, που “δίνει κύρος και δύναμη” στα ελληνικά Πανεπιστήμια, θα μπορούσε να το υποστηρίξει για κάποιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο, όπως το Δημοκρίτειο, του οποίου την Αρχιτεκτονική Σχολή άφησαν χωρίς κανέναν εισακτέο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ντροπή σε χρόνια πανδημίας, άλλαξε του κανόνες, για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.

Όσο δύσκολο και αν είναι ας προσπαθήσουν τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα να μην προσβάλουν τα χιλιάδες παιδιά που απέκλεισαν από το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ειδήσεις σήμερα:

Μενέντεζ σε Δένδια: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Πανελλαδικές 2021: Ο Δημήτρης Καρακώστας πέρασε στην Ιατρική Πατρών

Ολυμπιακός – Europa League: οι αντίπαλοι του στον όμιλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ