Υγεία - Περιβάλλον

28 Αυγούστου 2021 13:48 Τελευταία ενημέρωση : 28 Αυγούστου 2021 20:22

Κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ - “Μάχη” με την διασπορά

Διάβασέ μου το...

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας. "Καμπανάκι" από τους γιατρούς.  Ανησυχία για την διασπορά του ιού σε αρκετές περιοχές.

Κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ -  “Μάχη” με την διασπορά
-


Στη δωρεάν διάθεση self από τα φαρμακεία,
από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. 

Την ίδια ώρα, η πίεση στα νοσοκομείο αυξάνεται μέρα με την μέρα, ενώ το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους του δημοσίου μπαίνει δυναμικά στη "μάχη" κατά της διασποράς του ιού.


Η πανδημία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στα νοσοκομεία της χώραςΣύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Νύχτα εφημερίας για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι οριακή. Ο Νίκος Καπραβέλος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Νοσοκομεία - νοσοκομείο - γιατροί - κορονοϊός

Στο «κόκκινο» άλλες 8 περιφέρειες

Μετά την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη που είναι καθημερινά πρωταθλήτριες στα νέα κρούσματα, σημαντική διασπορά του ιού καταγράφεται σε 8 ακόμη περιοχές της χώρας. Μια ανάσα πριν την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων είναι η Αχαΐα (140), η Ηλεία (97), η Εύβοια και η Κοζάνη (70), ο Έβρος (67), η Καβάλα (66), η Λάρισα (65) και η Αιτωλοακαρνανία (60).

Έκκληση για self test κάνουν οι ειδικοί σε όσους ανεμβολιάστους επιστρέφουν από διακοπές. Μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία μη εμβολιασμένοι:

  • εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • άτομα 18-30 ετών
  • γονείς παιδιών ηλικίας 5-17 ετών

Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, αν δεν ανέβουν οι εμβολιασμοί κι αν η ορμή της πανδημίας δεν υποχωρήσει, η υποχρεωτικότητα και για άλλους τομείς του δημοσίου είναι στο τραπέζι.

Εμβόλιο - εμβολιασμός

«Μιλάμε για Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε μεταξύ άλλων στο Mega, ο Στέλος Πέτσας.

Παράλληλα, σκεπτικισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου
«Η πολύπαθη εστίαση μπαίνει από τις 13/9 μπαίνει σε μίνι lockdown. Το 50% των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Οι δυνητικοί μας πελάτες μειώνονται κατά 50%», δήλωσε, στο Mega ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως λένε οι επιχειρηματίες αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση και ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φυλακές Κορυδαλλού: Χιλιάδες ναρκωτικά χάπια σε αποθήκη

Χανιά: Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στο... σπίτι του (εικόνες)

Φωτιά στην Κυψέλη: Κάηκαν αυτοκίνητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ