Συνταγές

16 Σεπτεμβρίου 2021 16:05

Συνταγή για μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας από τον Πέτρο Συρίγο

Διάβασέ μου το...

Μία εξαιρετική συνταγή, που παρουσιάσε ο Πέτρος Συρίγος στο "Πρωινό" και την οποία θα λατρέψετε...

Συνταγή για μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας από τον Πέτρο Συρίγο
-

Μία πρωτότυπη συνταγή μας έδειξε στο "Πρωινό" της Πέμπτης ο Πέτρος Συρίγος.

Ο λόγος για μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. 

Δείτε βήμα - βήμα συνταγή για σίγουρη επιτυχία...

Για το κρέας

  • 1-1 ½ κιλό χτένι μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κ.τ.σ βούτυρο
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • 1 κ.τ.σ αλεύρι
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
  • 400 γρ τομάτα κον κασέ
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.τ.γ κύμινο
  • 1 lt νερό περίπου
  • 1 κ.τ.γ ζάχαρη
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 700 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Η συνταγή για Χουνκιάρ μπεγιεντί (hunkar begendi)

  • Κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες (4 εκατοστά περίπου) ή το ζητάμε από τον χασάπη μας.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε.
  • Σοτάρουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα κομμάτια κρέατος βάζοντας 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  • Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές και αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  • Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την τομάτα κον κασέ.
  • Συμπληρώνουμε υγρά βάζοντας 1 λίτρο νερό περίπου, τη ζάχαρη και σκεπάζουμε με καπάκι.
  • Με το που κοχλάσει το φαγητό μας χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 2,5 ώρες.
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • Τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες παντού και τις ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς, η σάρκα τους πρέπει να είναι μαλακή και η φλούδα τους να έχει σχεδόν καεί.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε όλη τη σάρκα με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, αν αφήσουμε και κάποια κομμάτια δεν πειράζει.
  • Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε να έχει μια λεία υφή και προσθέτουμε και την μελιτζάνα, μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
  • Αυτός ο πουρές θα πρέπει να είναι απλωμένος στο πιάτο και από πάνω το κοκκινιστό μοσχαράκι με την πηχτή σάλτσα τομάτας.
  • Τέλος γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε πάνω σε φλόγα στην εστία γκαζιού η ακόμα και εκεί που φτιάχνουμε τον ελληνικό μας, αλλά θα πάρει αρκετή ώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας για Ίβκοβιτς: Ήταν σκληρός μαζί μου, αλλά δίκαιος

Βόλος: πολυετής φυλάκιση στον υπερήλικα ιερέα για ασέλγεια σε 11χρονη

MyAADE: σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ