Κόσμος

22 Σεπτεμβρίου 2021 19:46 Τελευταία ενημέρωση : 22 Σεπτεμβρίου 2021 22:37

Ο Ερντογάν ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε μεροληπτική στάση του ΟΗΕ υπέρ του Αναστασιάδη και κατά του Τατάρ. Η άρνηση του Μπάιντεν να τον δει και το ταξίδι του στη Ρωσία.

Ο Ερντογάν ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο
-

Να πραγματοποιηθεί διάλογος με την Ελλάδα για το Αιγαίο ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα παραπονέθηκε για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας «αδικημένο» τον πρόεδρο του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Όπως μετέδωσε σε σχετικό του ρεπορτάζ ο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη χώρα του πως θα πρέπει να συζητήσουν για τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε χαρακτηριστικά, «Οι διαφορές που αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης εύχομαι να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως πρώτα είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον διάλογο και τη συνεργασία είναι και τώρα στο τραπέζι η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Συνόδου της Ανατολικής Μεσογείου».«Με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν παραπονέθηκε για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της, Νίκος Αναστασιάδης μπορεί και μιλάει στο βήμα του ΟΗΕ και δεν μπορεί να μιλήσει ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

«Στο ζήτημα της Κύπρου, η μόνιμη δίκαιη λύση, η οποία θα έχει διάρκεια θα είναι εφικτή μόνο με την προσέγγιση που θα έχει στόχο το αποτέλεσμα που θα είναι ρεαλιστικό. Ένας από τους ηγέτες των δύο λαών του νησιού, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, έχει τη δυνατότητα να σας απευθυνθεί, όμως δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να απευθυνθεί από το βήμα αυτό» επεσήμανε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως ότι πλέον η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την ανοχή να δεχτεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τον Τζο Μπάιντεν εξηγώντας πως η τουρκική πλευρά επεδίωξε συνάντηση μαζί του ενώ όπως εξήγησε μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή.

Μόλις την Τρίτη (21/9) ανακοινώθηκε από τη Μόσχα ότι στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν θα ταξιδέψει στη Ρωσία έτσι ώστε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.


ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε καν την κόκκινη γραμμή των 6 μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει ο κ. Μητσοτάκης

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Για πάνω από ένα 24ωρο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να απαντήσει επίσημα εάν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας ανενόχλητο 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι, αφού πραγματοποίησε συστηματικές παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Αρνείται, επίσης, να απαντήσει εάν υπήρχε καν ελληνικό πολεμικό πλοίο στη περιοχή για να ελέγχει τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  • Όχι μόνο έχασε την ευκαιρία -μετά την εκλογή Μπάιντεν- να πιέσει την Τουρκία για ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο για τη Χάγη, προκειμένου να αλλάξουν πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Όχι μόνο έστρωσε το έδαφος στην Τουρκία να παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ, δύο μήνες αφού οριοθετήθηκε με την Αίγυπτο, ανακοινώνοντας ότι «κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα 6 ναυτικά μίλια».
  • Όχι μόνο αποδυνάμωσε τον ρόλο της Ελλάδας στην προάσπιση της ΑΟΖ της, τονίζοντας ότι ήταν «θέμα της γαλλικής πλευράς» να αντιδράσει και όχι της ελληνικής, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενοχλούσε για πρώτη φορά γαλλικό πλοίο που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ τον Απρίλιο 2021. Αλλά φαίνεται ότι ούτε καν αυτή την κόκκινη γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα, επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και το μόνο που προσπαθεί είναι να αποκρύπτει διαρκώς την αλήθεια. Κι αυτό για να μην αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό το πρωτοφανές έλλειμμα εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησής του».


Ειδήσεις σήμερα:

Κεραμέως στον ΑΝΤ1: Καταδίκη για τις μηνύσεις από γονείς-αρνητές (βίντεο)

Παιδί ξεχασμένο στο σχολικό: ”δύο χρόνια πάμε σε παιδοψυχολόγο” (βίντεο)

“Άγριες Μέλισσες”: τα νέα σκηνικά στο Διαφάνι (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ