Πολιτική

29 Σεπτεμβρίου 2021 06:15 Τελευταία ενημέρωση : 29 Σεπτεμβρίου 2021 15:55

Ελλάδα - Γαλλία: οι ΗΠΑ στηρίζουν την αμυντική συμφωνία

Διάβασέ μου το...

Πλήρης στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως απάντησε εκπρόσωπος του στον ΑΝΤ1, στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ελλάδα - Γαλλία: οι ΗΠΑ στηρίζουν την αμυντική συμφωνία
-

Νέα Υόρκη

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν πλήρη στήριξη στην Ελλάδα  με αφορμή  την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας για τις  συνεχιζόμενες αμυντικές επενδύσεις της χώρας και υποστηρίζουν το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα δράττουν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν με νόημα την συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που αναμένεται να ανανεωθεί – πιθανότατα για 5 χρόνια - στις 14 Οκτωβρίου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον.

 Κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη συνεχιζόμενη επένδυση της Ελλάδας σε αμυντικές δυνατότητες και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ μέσω της δέσμευσης της Διάσκεψης Κορυφής της Ουαλίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό.

Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) ενημερώθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για πιθανές ενημερώσεις του MDCA, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ 'αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της, που θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ".


Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας. Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι η Συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την προσεχή Τρίτη 5 Οκτωβρίου και εν συνεχεία στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το άρθρο 142Α του Κανονισμού δεν θα γίνει, την προσεχή Τρίτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Με αυτά τα δεδομένα η ενημέρωση θα γίνει την ημέρα που θα συζητείται η Συμφωνία στην Ολομέλεια για να κυρωθεί στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ' αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός. Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο»», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Σε δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, Τομεάρχη Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και η αντίστοιχη Ελλάδας-Εμιράτων ολοκληρώνονταν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο. Με τα Εμιράτα την υπογράψαμε, με τη Γαλλία ξαφνικά η διαδικασία σταμάτησε. Προφανώς και η αιτία ήταν η επίσης ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να μην εξοπλιστεί η Ελλάδα με τις γαλλικές φρεγάτες. Όχι μόνο όλα ήταν έτοιμα τότε για τη συγκεκριμένη αγορά αλλά και κάτι παραπάνω. Η αιτία αυτής της υπαναχώρησης αναζητήθηκε από εμάς στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς. Η επιστροφή της κυβέρνησης στις αρχικές αποφάσεις είναι σωστή, όταν μάλιστα συνδυάζεται με το πρόσφατο AUKUS και την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Οι σχετικές συζητήσεις στη Βουλή θα δώσουν την ευκαιρία να παρασχεθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον realfm, δήλωσε μεταξύ άλλων «και τα καλύτερα όπλα να έχουμε αν δεν έχουμε εθνική κυριαρχία είναι δώρον άδωρον» και πρόσθεσε ότι «να δούμε τους νέους εξοπλισμούς αλλά θα έχουμε την εθνική μας κυριαρχία για να τους χρησιμοποιήσουμε; Ο κ. Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως γι’ αυτή την αγορά ως “τυράκι” προς τον κ. Μακρόν. Ενισχύει την άμυνά μας ή δεν θα μας επιτραπεί να χρησιμοποιήσουμε τις φρεγάτες; Το τι θα γίνει στο Αιγαίο θα εξαρτηθεί από την Αμερική και όχι από το Παρίσι. Θα έπρεπε να ενισχυθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Δεν θα είχαμε πρόβλημα αν υπήρχε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης. Η Γαλλία είναι μία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας δύναμη μέσα στο ΝΑΤΟ».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: πτώση θερμοκρασίας και καταιγίδες την Τετάρτη

Ανήλικοι “σήκωσαν” 26000 ευρώ με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ