Πολιτισμός

07 Οκτωβρίου 2021 14:12 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2021 15:31

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Abdulrazak Gurnah

Διάβασέ μου το...

Ποιος ειναι ο συγγραφέας στον οποίο θα απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021.

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Abdulrazak Gurnah
-

Στον Abdulrazak Gurnah απο την Τανζανία θα απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ 2021, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης

Ο Abdulrazak Gurnah γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1948, στην Ζανζιβάρη, στην Τανζανία. Ειναι μυθιστοριογράφος. Τα πιο διάσημα από τα μυθιστορήματά του είναι ο Παράδεισος (1994), το Desertion (2005) και το By the Sea (2001).

Όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα βραβεύεται «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Ο Γκούρνα πήγε στη Βρετανία ως φοιτητής το 1968. Η μητρική του γλώσσα ήταν τα σουαχίλι. Στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, πήρε το διδακτορικό του, το 1982. Σήμερα είναι Καθηγητής και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών εκεί, στο Τμήμα Αγγλικών. Το κύριο ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον είναι η μετα-αποικιακή γραφή και οι λόγοι που σχετίζονται με την αποικιοκρατία, ειδικά αυτοί που σχετίζονται με την Αφρική, την Καραϊβική και την Ινδία. Έχει επιμεληθεί δύο τόμους «Δοκίμια για την Αφρικανική Γραφή», έχει δημοσιεύσει άρθρα για μια σειρά σύγχρονων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των V. S. Naipaul, Salman Rushdie και Zoe Wicomb. Κατοικεί στο Brighton.

Η Σουηδική Ακαδημία μετά τη βράβευση της Λουίζ Γκλικ το 2019 απένειμε το 114ο Νόμπελ Λογοτεχνίας από την έναρξη του θεσμού, το οποίο έχει απονείμει σε λογοτέχνες από όλη την υφήλιο, με νεότερο τον 41χρονο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ το 1907 και γηραιότερη την 88χρονη Ντόρις Λέσινγκ το 2007.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι - ψυχίατρος Ιωάννας: συνάντησα έναν άνθρωπο χωρίς πρόσωπο

Κοζάνη: η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο χωρά πέντε άτομα!

“Άγριες Μέλισσες”: spoiler για την Δρόσω και σκηνές από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)