Κόσμος

14 Οκτωβρίου 2021 12:38 Τελευταία ενημέρωση : 14 Οκτωβρίου 2021 20:18

Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στην Βηρυτό (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούσθηκαν μετά από τα πυρά σε χώρο συγκέντρωσης, Πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στην Βηρυτό (εικόνες)
-


Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούσθηκαν στην Βηρυτό έπειτα από τα πυρά στον χώρο συγκέντρωσης κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη της Βηρυτού.

Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές δέχθηκαν πυρά καθώς κατευθύνονταν προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίσθηκαν από τα πυρά αυτόματων όπλων στην περιοχή κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Βηρυτού όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ για να διαδηλώσουν κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, δικαστήριο είχε απορρίψει ένσταση κατά του δικαστή Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να παραμείνει επικεφαλής της δικαστικής έρευνας. 

Βηρυτός - Λίβανο - πυροβολισμοί

Ο Τάρεκ Μπιτάρ δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολιτικές οργανώσεις, με επικεφαλής την Χεζμπολάχ, που τον κατηγορούν για «μεροληπτική» στάση, για να παραιτηθεί .

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

 Οσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη της νιτρικής αμμωνίας που ήταν εγκαταλελειμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και την πρόκληση της τεράστιας έκρηξης που σκότωσε πέρυσι 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της λιβανικής πρωτεύουσας. 

Εκατοντάδες άνδρες, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο για να λάβουν μέρος στην διαδήλωση κατά του Τάρεκ Μπιτάρ. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. 

Λίβανος - Βηρυτός - Αστυνομία

Αν και κανένα μέλος της δεν έχει θιγεί από την έρευνα, η ένοπλη και υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο ορισμένων προσώπων». 


Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Μπάλλος” – Αττική: το 112 έστειλε μήνυμα για αυξημένη προσοχή

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας

Επίθεση με βιτριόλι - κατηγορούμενη: επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου στην Ιωάννα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ