Κοινωνία

04 Νοεμβρίου 2021 13:34 Τελευταία ενημέρωση : 04 Νοεμβρίου 2021 21:50

Κορονοϊός - Ιερά Σύνοδος: εγκύκλιος για την είσοδο στις εκκλησίες

Διάβασέ μου το...

Η προτροπή της ιεραρχίας της Εκκλησίας προς τους πιστούς σχετικά με τον εμβολιασμό και οι συστάσεις για τους πιστούς που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Κορονοϊός - Ιερά Σύνοδος: εγκύκλιος για την είσοδο στις εκκλησίες
-

Η Ιερά Σύνοδος, μετά τα όσα προηγήθηκαν σχετικά με τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το Σάββατο για την αναχαίτιση της πανδημίας  και την εξαίρεση των εκκλησιών από την υποχρέωση των ανεμβολίαστων να προσέρχονται με τεστ, εξέδωσε εγκύκλιο καλώντας πιστούς και κλήρο «να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Μέσω της εγκυκλίου ζητά από τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέρχονται στους ναούς μετά τη διενέργεια τεστ, είτε μοριακού, είτε rapid, προτρέποντας του παράλληλα να εμβολιαστούν.

Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος των τεστ θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την εγκύκλιο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Κατά τη συνομιλία τους ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία της πανδημίας και τον ενημέρωσε για τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επίδειξη τεστ από τους ανεμβολίαστους πιστούς κατά την είσοδό του στις εκκλησίες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου και δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, η πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου με την οποία προτρέπει τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν προσέλθουν στις εκκλησίες είναι στη σωστή και αυτονόητη κατεύθυνση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Με δύο λόγια, η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει, όπως είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να μην τις πετά στην Εκκλησία για συστάσεις προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Εκκλησία να εντείνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ: "Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες στη συνέντευξή του ότι και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και ότι ζητούμενο είναι ο τρόπος εφαρμογής τους. Σήμερα το πρωί ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και μένει απελπιστικά μόνος του στην προσπάθεια να διχάσει και να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη".

Ακολούθησε η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: "Σήμερα μάθαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταξύ άλλων και την ικανότητα να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Χθες επιχειρηματολογούσε υπέρ της εξαίρεσης της εκκλησίας από τα μέτρα προστασίας. Σήμερα μάθαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι κόντρα στην χθεσινή του άποψη επικοινώνησε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου λήφθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση. Η γελοιοποίηση της κυβέρνησης και η προσπάθεια πολιτικάντικης εκμετάλλευσης των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν μικρό πρόβλημα - αφού πλέον είναι κάτι συνηθισμένο -, αλλά αυτή τη φορά σχετίζεται με ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας. Για να τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι ανευθυνότητας και υποκρισίας καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σ. για υποχρέωση τεστ κατά την είσοδο ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες. Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου, που κινείται στο ίδιο πνεύμα, απλά εκθέτει ακόμα περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη".

ΚΙΝΑΛ: μέτρα χωρίς εξαιρέσεις και ρουσφέτια

Ο Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υποδομών στην Ολομέλεια της Βουλής δήλωσε «Η Κυβέρνηση απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να πείσει για την αναγκαιότητα των εμβολιασμού.. Είναι δεδομένο, ότι δεν αποτελεί λύση η άγονη αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κομματοποίηση της πανδημίας δεν αφορά την κοινωνία. Το ερώτημα, σκληρά ή μαλακά μέτρα είναι ψευτοδίλημμα. Εμείς λέμε: τα ενδεδειγμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα, χωρίς εξαιρέσεις και ρουσφέτια προς όφελος της κοινωνίας».

Ελληνική Λύση: Παραβιάζει το θεολογικό υπόβαθρο της Ορθοδοξίας

“Η προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς τους πιστούς για διενέργεια rapid test πριν την είσοδο στο ναό, παραβιάζει το θεολογικό υπόβαθρο της Ορθοδοξίας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Την ώρα της εθνικής και κοινωνικής κρίσης, η Εκκλησία οφείλει να ενώνει. Η Ιεραρχία αντί να «κλείνει τις πύλες», ας υπερασπιστεί τις Θερμοπύλες της Πίστεως, της εθνικής ενότητας, της αντίστασης έναντι οποιασδήποτε μορφής διχασμού και διαχωρισμού των Ελλήνων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Κατάρρευση οροφής σε σχολική αίθουσα! (εικόνες)

Παρέμβαση Κεραμέως μετά την καταγγελία για βιασμό εκπαιδευτικού

Γιαννιτσά – Motocross: Πέθανε ο 27χρονος που είχε τραυματιστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ