Οικονομία

16 Νοεμβρίου 2021 18:05 Τελευταία ενημέρωση : 16 Νοεμβρίου 2021 23:39

Απεργία στην εστίαση: Κλειστά μαγαζιά, αντιδράσεις και αιτήματα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Κατέβασε ρολά η εστίαση. Διαμαρτυρίες σε όλη την χώρα από επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Ένταση στην πορεία στην Αθήνα. Παρών στην συγκέντρωση ο Γεωργιάδης.

Απεργία στην εστίαση: Κλειστά μαγαζιά, αντιδράσεις και αιτήματα (εικόνες)
-


Με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των επαγγελματιών της εστίασης προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σήμερα, καλώντας σε γενική απεργία και κατά τόπους διαμαρτυρίες.

Ένταση επικράτησε το πρωί μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν από τη Βασιλίσσης Σοφίας προς τα λουλουδάδικα δίπλα στη Βουλή. Εκεί εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τους διαδηλωτές και να σημειωθεί ένταση.

ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΑΘΗΝΑ

Στην πλατεία Συντάγματος όπου και συνάντησε τους ανθρώπους από την εστίαση οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της σημερινής τους γενικής απεργίας, κατέβηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ο ίδιος δημοσιοποίησε μέσω Facebook συνομίλησε μαζί τους και, παρά τις αποδοκιμασίες, απάντησε σε ερωτήματά τους. «Όταν υπάρχει καλή διάθεση και καλοπιστία όλα λύνονται», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του. 

Το κέντρο της Αθήνας γέμισε και με μηχανάκια διανομέων το μεσημέρι της Τρίτης. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συναντήθηκαν στις 13:00 στο Πεδίον του Άρεως όπου πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση και στη συνέχεια με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας.

διανομείς - διαμαρτυρία

Θεσσαλονίκη: Φέρετρο με σέικερ και κατσαρόλες στην είσοδο του ΥΜΑΘ

Με ένα φέρετρο έξω από Διοικητήριο στην Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της εστίασης, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η εστίαση πεθαίνει με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΕΣΤΙΑΣΗ - ΚΗΔΕΙΑ

Το φέρετρο το έστησαν σε μία παλιά μηχανή με καρότσα, την οποία μάλιστα γέμισαν με… πέταλα από λουλούδια, όπως γίνεται στις κηδείες. Μέσα υπάρχουν επίσης ποτήρια, μπουκάλια, σέικερ και κατσαρόλες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΕΣΤΙΑΣΗ - ΚΗΔΕΙΑ

Πάτρα: Μαύρα μπαλόνια με νεκροκεφαλές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση της εστίασης συμμετέχει και η Πάτρα. Τα καταστήματα είναι κλειστά ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στο πλαίσιο της οποίας, οι συμμετέχοντες κρατούσαν μαύρα μπαλόνια με νεκροκεφαλές.

Πάτρα - εστίαση - διαμαρτυρία

Λαμία: Ειρωνικά χειροκροτήματα έξω από καφετέριες που άνοιξαν

Με «χειροκροτήματα» στην πλατεία Πάρκου για τα μαγαζιά που έμειναν ανοιχτά, αντέδρασαν τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης και Καφετεριών Λαμίας, απέναντι στα ελάχιστα καταστήματα που διαχώρισαν τη θέση τους από τη γενική κινητοποίηση και λειτούργησαν.

Τη λειτουργία των λίγων απέναντι στους πολλούς, καυτηρίασε από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος, χαρακτηρίζοντας τους συνάδελφους ala carte.

Εικοσιδυός στον ΑΝΤ1: Με τα μέτρα και τους ελέγχους, ο τζίρος μας έχει μειωθεί πάρα πολύ

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο Δημήτρης Εικοσιδυός, που διαθέτει κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη. Απαντώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπε ότι «βγήκαν χρήματα από τα συρτάρια του Κράτους για την Εστίαση, αλλά δεν πήγαν χρήματα στους επιχειρηματίες, κυρίως πήγαν στους εργαζόμενους και καλά έκανε η Κυβέρνηση, αλλά δεν βοηθήθηκαν οι επιχειρήσεις».  

«Ο τζίρος μειώθηκε στο 50%, αλλά όχι σε σχέση με τον παλαιό τζίρο που είχαμε, αλλά με τον μειωμένο τζίρο στην εποχή του κορονοϊού. Τώρα με τα μέτρα και τους ελέγχους, ο τζίρος μας έχει μειωθεί πάρα πολύ», σημείωσε ο Δημήτρης Εικοσιδυός.  

Σε ότι αφορά το αίτημα τους για μεταφορά της ευθύνης για τα μη έγκυρα πιστοποιητικά, σημείωσε πως «ήδη τηρούμε με δικτατορικό καθεστώς τον έλεγχο των πελατών για τα πιστοποιητικά που έχουν. Υπάρχουν κάποια προβληματάκια σε καταστήματα που είναι ανοιχτά από δύο πλευρές, αλλά έχουμε αποδείξει ότι τηρούμε πολύ πιστά ότι μας έχει ζητηθεί. Όμως, εμείς σουβλατζήδες είμαστε. Πιάνει το Κράτος κάποιον με πλαστό πιστοποιητικό και κλείνει το κατάστημα. Γιατί να κλείσει το κατάστημα; Να τιμωρήσει τον παραβάτη».  Τέλος ζήτησε «να πάρουν οι υπουργοί και μια επιτροπή από τα καταστήματα γιατί φαίνεται ότι οι υπουργοί δεν τα ξέρουν όλα τα θέματα πολύ καλά».?

Οι αντιδράσεις των κομμάτων  

“Οι επιχειρήσεις της εστίασης σήμερα μένουν κλειστές διεκδικώντας το αυτονόητο: στήριξη για να μην κλείσουν οριστικά”, υπογραμμίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του για τη σημερινή απεργία στην εστίαση. “Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν υποφέρει από τις κυβερνητικές παλινωδίες στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας”, προσθέτει ο Αλέξης Χαρίτσης. Σημειώνει ωστόσο ότι “το λουκέτο δεν είναι μονόδρομος”, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: “στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής, ελάφρυνση φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια, αύξηση του κατώτατου μισθού για τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης”Η κατάρρευση των επιχειρήσεων στην εστίαση “θα είναι πλήγμα για την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και εν τέλει τα δημόσια οικονομικά”, δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης. “Και για αυτό χρειάζονται την στήριξη και την αλληλεγγύη μας”, καταλήγει. 

ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης Μιχάλης Κατρίνης σε δήλωσή του αναφέρει:" Η σημερινή κινητοποίηση των ανθρώπων της εστίασης δεν αποτελεί μια κίνηση αχαριστίας, όπως βιαστικά την χαρακτήρισε η κυβέρνηση.  Είναι μια κραυγή αγωνίας για την επιβίωση χιλιάδων επαγγελματιών και πολλών χιλιάδων εργαζόμενων. Η πτώση τζίρου λόγω της εφαρμογής των αναγκαίων νέων μέτρων, η ταυτόχρονη αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών που ήταν σε αναστολή λόγω της πανδημίας και οι ξέφρενες ανατιμήσεις σε ενέργεια και υλικά δεν ‘’χωνεύονται’’ εύκολα από την αγορά, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την συνεχιζόμενη κρίση όσο και με την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τους επαγγελματίες της εστίασης και να τους στηρίξει άμεσα για να μπορέσουν να ‘’ανασάνουν’’ και μαζί τους να ‘’ανασάνουν’’ έστω και για λίγο και οι πολίτες". 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι επαγγελματίες της εστίασης, με τις σημερινές μαζικότατες κινητοποιήσεις τους και το καθολικό κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα, έδωσαν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση, που με τακτικισμούς επιδίωξε να εμφανίσει το άσπρο μαύρο. Έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού τους έστησε και πάλι στον τοίχο με τα νέα μέτρα και τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχει επιβάλλει, ανάγοντάς τους σε “αποδιοπομπαίο τράγο” των δικών της αντιλαϊκών πολιτικών, τους εμπαίζει κι από πάνω μιλώντας για “μικρή αναστάτωση” και “κινητοποιήσεις χωρίς λόγο”. Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις. Η αγωνία για τα συσσωρευμένα χρέη σε εφορία, τράπεζες, των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και για την ακρίβεια που τσακίζει πρώτες ύλες και τιμολόγια ενέργειας, παραμένει στο κόκκινο."

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, αναφέρεται «ο κλάδος της εστίασης που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους καταρρέει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.  Χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται στην απόγνωση, με την κυβέρνηση να «νίπτει τας χείρας της». Η κρυπτόμενη πίσω από ασυλίες ΝΔ, που με μέτρα «σοβιετικού τύπου» απαγόρευσε σε έντιμους και εργατικούς ανθρώπους να κερδίζουν τα προς το ζην, θα λογοδοτήσει».


Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: το β΄ μέρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης

Κορονοϊός – Βορίδης: Τα μέτρα λαμβάνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Φονικό τροχαίο στο Μεσολόγγι (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ