Οικονομία

23 Νοεμβρίου 2021 06:44

Μέτρα στήριξης σε υγειονομικούς: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Διάβασέ μου το...

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για τη χορήγηση των παροχών προς τους υγειονομικούς.

Μέτρα στήριξης σε υγειονομικούς: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα
-

Πριν από το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές, προς τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ΑμΕΑ, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 338,5 εκατ. που το σύνολό του προέρχεται από την μεγαλύτερη του αναμενομένου μεγέθυνση της οικονομίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, από την μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Να σημειωθεί ότι οι παροχές που εξήγγειλε από του βήματος της Βουλής ο Κυρ. Μητσοτάκης, τα 250 ευρώ βοήθημα στους συνταξιούχους κάτω των 600 ευρώ και στους ΑμΕΑ δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, καθώς και ο έξτρα κατά το ήμισυ μισθός σε 100.000 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 338,5 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας αυτής έκτακτης παροχής:

  1. Οι υγειονομικοί: Περίπου 100.000 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα λάβουν επίδομα, ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η πληρωμή θα γίνει με την μισθοδοσία στα τέλη Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 90 εκατ. ευρώ.
  2. Χαμηλοσυνταξιούχοι: Περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με απολαβές κάτω των 600 ευρώ, θα λάβουν από 250 ευρώ έκαστος, καθώς και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Θα λάβουν συνολικά 205 εκατομμύρια ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.
  3. ΑμΕΑ: Επίσης από 250 ευρώ, επιπλέον βοήθημα θα λάβουν 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.
Λεφτά - ευρώ - χαρτονομίσματα

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:

  • Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις μέχρι και 600 ευρώ
  • ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Συνταξιούχων του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Με αυταρέσκεια και αλαζονεία, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για άλλη μια φορά τους εμπαίζει κατάφωρα. Αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους –κυρίως κάτω των 500 ευρώ το μήνα- που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους κατάργησε το ΕΚΑΣ που είχε χορηγηθεί από το ΠΑΣΟΚ και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επανέφερε. Αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ερμηνευτικά τερτίπια της απόφασης του ΣΤΕ, εξαίρεσε από τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών του 11μηνου 2015-2016. Αφορά αυτούς που βιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, που η καλπάζουσα ακρίβεια σε ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα καθημερινά τους συνθλίβει. Το χαρτζιλίκι των 250 ευρώ εφάπαξ τους λοιδορεί, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον πυρήνα της όλο και εντεινόμενης συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται στα λίγα ψίχουλα στους πολλούς και δεινοπαθούντες και πολλά στους λίγους. Κύριε Πρωθυπουργέ, οι συνταξιούχοι δεν είναι ζητιάνοι, έχουν αξιοπρέπεια, απαιτούν σεβασμό, απαιτούν αξιοπρεπή σύνταξη για να επιβιώσουν, είναι μάρτυρες των απαράδεκτων πολιτικών και έχουν μνήμες που σύντομα και έμπρακτα θα εκφράσουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι την Τρίτη

ΕΟΔΥ: rapid test την Τρίτη σε 172 σημεία

Λεωφόρους Κηφισού: Νταλίκα στο αντίθετο ρεύμα (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ