Τεχνολογία - Επιστήμη

26 Νοεμβρίου 2021 21:02 Τελευταία ενημέρωση : 27 Νοεμβρίου 2021 00:08

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: “Όμικρον” την ονόμασε ο ΠΟΥ

Διάβασέ μου το...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να χαρακτηρίσει το νέο στέλεχος «παραλλαγή ανησυχίας». «Καμπανάκι» και από τον ECDC.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: “Όμικρον” την ονόμασε ο ΠΟΥ
-


Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό». Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Την ίδια ώρα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την εισαγωγή περιορισμών σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από επτά χώρες της περιοχής νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει σε τουίτ η Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ «τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισάγουν γρήγορα περιορισμούς σε όλα τα ταξίδια στην ΕΕ από 7 χώρες στην περιοχή της νότιας Αφρικής - Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε. Τα τεστ, η καραντίνα και ο εντοπισμός επαφών για τους εισερχόμενους επιβάτες είναι σημαντικά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η εμφάνιση ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους της Covid-19 πρέπει να ενθαρρύνει τον υπόλοιπο κόσμο να δώσει περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

"Οι πληροφορίες γι αυτή τη νέα παραλλαγή θα πρέπει να καταστήσουν πιο προφανές από ποτέ ότι αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει περισσότερα εμβόλια σε άλλες χώρες απ΄ότι όλες οι άλλες χώρες μαζί. Είναι η ώρα και οι άλλες χώρες να κάνουν όσα η Αμερική όσον αφορά την ταχύτητα και τη γενναιοδωρία", δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες που θα συνεδριάσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την ερχόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μετά την ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού στη Νότια Αφρική."Αυτή η είδηση σήμερα επαναλαμβάνει τη σημασία να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτό (στην παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας)", είπε.


Ειδήσεις σήμερα:

Amber Alert: Εξαφάνιση 4χρονης από την Καλλιθέα

Ψευτογιατρός: Κίνδυνος αποφυλάκισής του

Κερατσίνι - 8χρονη: Την κλωτσούσαν για να δουν αν ζει (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ