Πολιτική

01 Δεκεμβρίου 2021 10:46 Τελευταία ενημέρωση : 01 Δεκεμβρίου 2021 16:28

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εξαιρέσεις και τα μειωμένα πρόστιμα

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εξαιρέσεις και τα μειωμένα πρόστιμα
-

Κατατέθηκε η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας», το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτήν, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλοι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα».

Κατά την τροπολογία, θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του μέτρου 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης από άτομα ηλικίας άνω των 60 έναντι 2.600 ημερησίως, κάτι που μεταφράζεται σε επταπλασιασμό των ραντεβού.

εμβολιασμός - εμβολιασμοί - εμβόλιο

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται:

  1. Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
  2. όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

  • Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη 15η ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ κατά τη διαδικασία τηρούνται όλοι οι όροι που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ευρώ - χρήματα

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, λαμβανομένων υπόψη επιδημιολογικών δεδομένων, καθορίζεται ο χρόνος λήξης της ισχύος της διάταξης.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει τη σφραγίδα του ΣτΕ», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, απορρίπτοντας τις ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του μέτρου. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την επιβολή προστίμου, ξεκαθαρίζοντας πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Ενστάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις κυρώσεις εξέφρασαν μιλώντας στον ΑΝΤ1 οι συνταγματολόγοι Κώστας Χρυσόγονος και Κώστας Μποτόπουλος, καθώς και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Στον αντίποδα, υπέρ του μέτρου τάχθηκε στο “Καλημέρα Ελλάδα” ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του αναφέρει «η ποινή των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που ονομάστηκε “αντίτιμο υγείας”, πέρα από εργαλείο αποθέωσης της “ατομικής ευθύνης”, κοινωνικού αυτοματισμού και συγκάλυψης της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά αποτελεί ένα “κορωνοσήλειο”, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας. Αντί για μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους, αυτό το μέτρο στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση κι ανταποδοτικότητα όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι “δεν τηρούν υπεύθυνη στάση”».

Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλοδαρμός ηλικιωμένης από αποκλειστική νοσοκόμα: Τι λέει η κόρη της στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Σύνταγμα: Τροχαίο με παράσυρση πεζού (εικόνες)

Καταγγελία: Καθηγητής ασέλγησε σε 11χρονη μαθήτρια (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ