Υγεία - Περιβάλλον

26 Δεκεμβρίου 2021 21:24

Επαναστατική ενδοσκοπική μέθοδος δίνει “λύση – ανάσα” στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Διάβασέ μου το...

Γράφει ο Μιχάλης Δωρής, Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Υπεύθυνος Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ.

Επαναστατική ενδοσκοπική μέθοδος δίνει “λύση – ανάσα” στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
-

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νόσος που αφορά χιλιάδες ασθενείς, κατά βάση πρώην ή και νυν καπνιστές. Στα τελικά και προ-τελικά στάδιά της, η νόσος εκδηλώνεται με αφόρητη δύσπνοια και οδηγεί στην οξυγονοθεραπεία.

Οι ασθενείς σε τελικό στάδιο της ΧΑΠ δεν μπορούν να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες όπως το να πλυθούν, να ντυθούν ή να βγουν έξω από το σπίτι τους. Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, συντηρεί απλώς την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν.

 Επαναστατική ενδοσκοπική μέθοδος

Η Επεμβατική Πνευμονολογία είναι μια σύγχρονη εξειδίκευση της Πνευμονολογίας που συνδυάζει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις με ενδοσκοπικές τεχνικές. Σήμερα, χρησιμοποιώντας μια επαναστατική ενδοσκοπική τεχνική, μπορούμε να δώσουμε λύση-ανάσα στους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Συγκεκριμένα, μέσω βρογχοσκοπίου, τοποθετούνται ειδικές βαλβίδες ή ελάσματα στον πάσχοντα πνεύμονα, προκειμένου αυτός να αποκλειστεί από την κυκλοφορία του αέρα και έτσι να δοθεί χώρος στον υγιή πνεύμονα να «ανασάνει».

Πρόκειται για μια μέθοδο αναίμακτη και σε μεγάλο βαθμό λυτρωτική, που, όμως, απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση ώστε να είναι επιτυχής και να αποφευχθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι πιθανές επιπλοκές.

Ο ασθενής, μετά τη θεραπεία, σηκώνεται από την καρέκλα, περπατά και, σε πολλές περιπτώσεις, απομακρύνεται και από το οξυγόνο.

Η ομάδα επεμβατικής πνευμονολογίας του ΥΓΕΙΑ εφάρμοσε τη μέθοδο αυτή στην Ελλάδα και συνεχίζει να την εφαρμόζει μαζί με άλλες επίσης πρωτοποριακές μεθόδους, ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι ιατροί που εμπλέκονται στην εφαρμογή των εν λόγω πρωτοποριακών μεθόδων στη χώρα μας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και σε ανοιχτή επικοινωνία με κέντρα αναφοράς του εξωτερικού, έτσι ώστε η μεταφορά αυτής της πολύτιμης τεχνογνωσίας να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Με τις μεθόδους αυτές ενταγμένες στη θεραπευτική μας φαρέτρα, το ζητούμενο είναι πλέον η ενημέρωση των ασθενών από τους ιατρούς τους για τα ευεργετικά αποτελέσματα της εφαρμογής τους, που αποτελούν πραγματικά μια λύση-ανάσα.

HHG - ΔΩΡΗΣ





*Άρθρο του Μιχάλη Δωρή, Επεμβατικού Πνευμονολόγου, Υπεύθυνου Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ