Οικονομία

19 Ιανουαρίου 2022 09:37 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιανουαρίου 2022 18:52

Κορονοϊός - Σχολεία: Πώς θα δίνονται οι άδειες σε γονείς μαθητών που νοσούν

Διάβασέ μου το...

Τι ισχύει με την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών που νοσούν με κορονοϊό. Οι διευκολύνσεις που προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Κορονοϊός  - Σχολεία: Πώς θα δίνονται οι άδειες σε γονείς μαθητών που νοσούν
-

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς, όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω νόσησης από COVID, σε πλαίσιο που να ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022.

Ειδικότερα, τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν. 4722/2020 ως εξής:

  1. Οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ' Γυμνασίου, καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
  2. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν χρήση ειδικής άδειας, λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19, που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
  3. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  4. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται, όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  5. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας, λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
  6. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.
  7. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.
  8. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15/4/2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  9. Τέλος, προβλέπεται ότι οι αποδοχές για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
σχολεία - μαθητές - τεστ - κορονοϊός - έναρξη

Ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

  1. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
  2. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας, λόγω νόσησης από COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  3. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται, όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  4. Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
  5. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζόμενους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας, λόγω νόσησης από COVID. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της, κλπ.
  6. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15/4/2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  7. Καταργείται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του.
ΣΧΟΛΕΙ0 - ΣΧΟΛΕΙΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΘΡΑΝΙΟ - ΘΡΑΝΙΑ

Πολιτική κόντρα για τις άδεις ειδικού σκοπού

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Φίλης, σχετικά με την πρόβλεψη άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους είναι θετικά στον covid-19 αναφέρουν πως:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού άνοιξε τα σχολεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων χωρίς τα αναγκαία μέτρα και πρωτόκολλα τώρα, και ενώ μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει πάνω από 35.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, προωθεί τιμωρητικές διατάξεις εις βάρος των εργαζομένων γονέων που έχουν παιδιά θετικά στον covid-19, με τις οποίες επιβάλλει μεγάλη μείωση των αποδοχών τους και των ημερών της τακτικής άδειας τους. Είναι αδιανόητο να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν. Η κυβερνητική αντίληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικοινωνική και πλήττει τη δημόσια υγεία. Σήμερα είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στον covid-19, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασης της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή και ζητούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της!».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει σε δήλωσή του: «Από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων ζητάμε το αυτονόητο: Άδειες ειδικού σκοπού ?για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από covid. Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μετά από 40.000 κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες, η κυβέρνηση κάνει το αδιανόητο. Πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους. Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους γονείς να πάνε στις δουλειές τους, ακόμα και αν νοσεί το παιδί τους, και ας υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ακραίας διασποράς στους χώρους εργασίας. Ο όρος «εγκληματική» περιγράφει απόλυτα τη διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη».

μαθητές - επιστροφή - σχολεία - πιστοποιητικό - self test

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες νόσησης, λόγω Covid-19, τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης, λόγω Covid-19, τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους», επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.
  2. Ειδικά, για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στον χώρο ευθύνης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας, προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: α) Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες και β) Για την τέταρτη και πέμπτη ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας. Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.
  3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι τρεις πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η τέταρτη ημέρα καλύπτεται από το κράτος και η πέμπτη ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου. Είναι επομένως σαφές ότι, με την προτεινόμενη τροπολογία, παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19 επιπλέον άδειες, χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες. Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν, όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζόμενους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και, μάλιστα, με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία!» τονίζεται στην ανακοίνωση».

Παράλληλα, σε ενημερωτικό σημείωμα ο Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζει:

«Πρακτικά, η διάταξη του υπουργείου Εργασίας εναρμονίζει το ισχύον καθεστώς άδειας με το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για πενθήμερη απουσία από την εργασία, θεσπίζει νέα άδεια για εργαζόμενους γονείς που δεν προβλέπεται έως σήμερα και προβλέπει τα εξής:

Για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν:

  1. Η πενθήμερη απουσία (έως πέντε εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr)/άρα δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.
  2. Oι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, (όπως συμβαίνει, όταν νοσεί ο ίδιος ο εργαζόμενος), η τέταρτη ημέρα καλύπτεται από το κράτος/ΕΦΚΑ και η πέμπτη ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.
  3. Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία, όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.
  4. Το σχήμα της ειδικής άδειας για τους γονείς είναι τριμερές, (δηλαδή εργοδότης, κράτος, εργαζόμενος), καθώς πρόκειται για έκτακτο δικαίωμα άδειας, λόγω Covid-19, που δεν προβλέπεται στην πάγια εργατική νομοθεσία, αλλά έχει αναλογική εφαρμογή με το καθεστώς αδειών των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ως προς το ύψος της προβλεπόμενης αποζημίωσης.
  5. Πέραν της παραπάνω άδειας, ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί μια σειρά υπαρχουσών και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας (π.χ. γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας).

Για τους εργαζόμενους που νοσούν:

  1. Η πενθήμερη απουσία (έως πέντε εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr). Άρα, δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.
  2. Εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες (50%), ενώ για την τέταρτη και πέμπτη ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας (100%).
  3. Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία, όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.
  4. Για άδεια πέραν των πέντε ημερών εφαρμόζεται η πάγια ασφαλιστική νομοθεσία με βεβαίωση γιατρού που προσκομίζεται στον ασφαλιστικό φορέα και αποζημίωση στο 100%».
μαθητές - επιστροφή - σχολεία - πιστοποιητικό - self test

Αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωση του Τομέα Εργασία του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνεται «Αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι “οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτές ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από? τον e-ΕΦΚΑ” . Δηλαδή, ενώ προηγουμένως ο γονιός εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του, λάμβανε πλήρεις αποδοχές, τώρα θα χάσει τις μισές αποδοχές τεσσάρων ημερών, δηλαδή δύο ημερομίσθια. Η πέμπτη ημέρα απουσίας (αν χρειαστεί) θα χρεώνεται ως άδεια, που θα αφαιρείται από τις συνολικές ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν προβλέπεται ασφάλιση για τις τέσσερις πρώτες μέρες απουσίας, άρα το κράτος θα καλύπτει μισό ημερομίσθιο της πενθήμερης άδειας. Με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται ένα πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πρόβες μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας και να προβλέψει την συμμετοχή του ασφαλιστικών ταμείων στην διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος και στις περιπτώσεις covid19».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει πως «Αποτελεί πρόκληση και αθλιότητα η τροπολογία που προβλέπει τηλεργασία ακόμα και για τους ασθενείς covid, καθώς και μείωση ημερομισθίου ως 50% στην κουτσουρεμένη ειδική άδεια των γονιών που τα παιδιά τους νοσούν. Αποτελεί όμως και κυβερνητική ομολογία, ότι τα σχολεία “βράζουν” από κρούσματα ως συνέπεια και των απαράδεκτων πρωτοκόλλων του 50% + 1. Αντί να εξασφαλίζεται ικανός χρόνος για ανάρρωση στον κάθε εργαζόμενο, αντί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να έχουν στο επίκεντρο την προστασία της υγείας, η κυβέρνηση αφού πρώτα μείωσε την περίοδο της καραντίνας στις 5 μέρες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, τώρα νομιμοποιεί την εξ αποστάσεως εργασία των νοσούντων κλείνοντας το μάτι στις επιχειρήσεις, να τους απασχολούν ακόμη και όταν νοσούν. Να μην περάσει η απαράδεκτη και ντροπιαστική τροπολογία! Να απαγορευτεί η εργασία σε όσους νοσούν, και να εξασφαλιστεί άδεια ειδικού σκοπού χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων».

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη, αναφέρονται τα εξής: «Μπορεί να "έβρεχαν" τα λεφτόδεντρα σήμερα από τον Αττικό ουρανό για Ραφάλ, για εμπόρους όπλων, ελπίδας και εξοπλισμών, αλλά και για συμμάχους μετ' αμοιβής, ώστε να μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης την ακριβοπληρωμένη κομματική του φιέστα. Δεν έχαιραν όμως αντίστοιχης θριαμβευτικής υποδοχής και οι κουτσουρεμένοι μισθοί για γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό. Με ντροπολογία λοιπόν, που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Εργοδοσίας και Διάλυσης των Εργασιακών Σχέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, για τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν, η Μητσοτάκης Α.Ε. τιμωρεί τους γονείς αυτούς με μείωση κατά 50% των αποδοχών τους, επειδή τα παιδιά τους κόλλησαν κορωνοϊό! Ενώ οι ίδιοι εργαζόμενοι γονείς τιμωρούνται επιπλέον και όσον αφορά τον αριθμό των ημερών της σχετικής άδειας, καθώς προβλέπονται μόνο 4 ημέρες, ενώ για την πέμπτη μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας, παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν από την εργασία τους για τον ειδικό αυτόν ακριβώς σκοπό. Είναι αδιανόητα τα όσα η ανεκδιήγητη αυτή Κυβέρνηση προωθεί σε καθημερινή βάση πια εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Απαιτούμε την απόσυρση της απαράδεκτης αυτής τροπολογίας και την άμεση νομοθέτηση άδειας ειδικού σκοπού για το σύνολο των ημερών απουσίας από την εργασία με πλήρη μισθό, στον οποίο πρέπει να συνδράμει φυσικά και η πολιτεία, που σήμερα "χειροκροτάει" τις χρυσοπληρωμένες κούρσες εξοπλισμών».

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Εγκλωβισμός σε ασανσέρ: Τρόμος για δυο παιδιά (βίντεο)

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Η πανδημία θα τελειώσει όταν όλος ο πληθυσμός έχει ανοσία

Κως: Θρίλερ με νεκρό άντρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ