Οικονομία

25 Ιανουαρίου 2022 14:07 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιανουαρίου 2022 22:34

“Ελπίδα” – Μέχρι το βράδυ η αποκατάσταση στην ηλεκτροδότηση

Διάβασέ μου το...

Τι λέει ο Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα προβλήματα. Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση, τις περιοχές με βλάβες και τον χρονο αποκατάστασης του δικτύου.

“Ελπίδα” – Μέχρι το βράδυ η αποκατάσταση στην ηλεκτροδότηση
-

Από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί κατά 50% οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ στόχος είναι να έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειοψηφία των βλαβών.

Ωστόσο, δυσχερής παραμένει η πρόσβαση των συνεργείων στα σημεία των βλαβών λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκαναν το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, από τις 79 γραμμές μέσης τάσης που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας στην κορύφωση του φαινομένου, μετά τις εντατικές εργασίες που συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, τις πρωινές ώρες περιορίστηκαν σε 45 και το μεσημέρι σε 37, τμήματα των οποίων έχουν αποκατασταθεί.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι σε αντίθεση με την περυσινή κακοκαιρία, τα προβλήματα στα βόρεια προάστια εφέτος ήταν πολύ λίγα και εντοπίστηκαν σε ορισμένες περιοχές του Διονύσου και του Αγίου Στεφάνου, πράγμα που οφείλεται στις εντατικές κλαδεύσεις που έγιναν εγκαίρως.

Ο κ. Μάνος ανέφερε ότι για την αποκατάσταση των βλαβών επιχειρούν 650 εργαζόμενοι με 180 οχήματα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την αστυνομία. Προτεραιότητα δίνεται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ αυτήν την ώρα ελικόπτερο επιθεωρεί από αέρος τις γραμμές μέσης τάσης στην ανατολική Αττική προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία, στα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για την αποκατάσταση των βλαβών. Η εικόνα στο δίκτυο αυτήν την ώρα έχει ως εξής:

  • Στην Αττική οι 37 γραμμές μέσης τάσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα επηρεάζουν τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι. Έχει αρχίσει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη. Σημαντικότερα είναι τα προβλήματα στην ανατολική Αττική και χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Μαραθώνα, Καλύβια, Κερατέα και Κάτω Σούλι, όπου είναι εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση των συνεργείων
  • Στα νησιά έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με εξαίρεση έναν οικισμό στο Ηράκλειο, έναν στα Χανιά, έναν στη Νάξο και μία τουριστική περιοχή στη Σέριφο.
  • Στην κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, σε τέσσερις οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, τρεις στη Βοιωτία και δέκα στην Αταλάντη.
  • Στη Βόρεια Εύβοια χωρίς ρεύμα είναι έξι οικισμοί και στη Νότια Εύβοια 15.

 

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14:00 της Τρίτης, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα εξής:

«Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς πληροφόρησης του κοινού, ενημερώνει ότι διεξάγονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την επέλαση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ, επισημαίνοντας ότι όλες του οι δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, από τις πρώτες ώρες του καιρικού φαινομένου δραστηριοποιούνται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με πάνω από 650 εργαζόμενους και πάνω από 180 οχήματα. Τα συνεργεία είναι σε επαφή με την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία για την εξασφάλιση της πρόσβασης στα σημεία που πρέπει να επιθεωρηθούν και να διεξαχθούν εργασίες, με προτεραιότητα από τις πυκνοκατοικημένες προς τις αραιοκατοικημένες περιοχές. Επιπρόσθετα, αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, ελικόπτερο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί από αέρος τις γραμμές Μέσης Τάσης σε δύσβατα σημεία της Ανατολικής Αττικής, ώστε να εντοπιστούν τυχόν σημεία με βλάβες και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες πρόσβασης. 

Ειδικότερα για τις βλάβες ανά περιοχή:

  • Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές. Οι συγκεκριμένες περιοχές που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν, όχι στο σύνολο αλλά σε επίπεδο γειτονιάς προβλήματα ηλεκτροδότησης, είναι η Αγία Παρασκευή, ο Παπάγος, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι, ενώ οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο Π.Ψυχικό και στη Φιλοθέη και οι εν λόγω περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να ηλεκτροδοτούνται.
  • Πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.
  • Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο, τμήματος ενός χωριού στη Νάξο και μιας τουριστικής περιοχής στη Σέριφο.
  • Στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωσταντίνου, σε 4 οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, 3 στη Βοιωτία και περί τους 10 στην Αταλάντη. Σ την Εύβοια εντοπίζονται βλάβες σε 6 οικισμούς στo Βόρειο τμήμα του νησιού και περί τους 15 οικισμούς στο Νότιο. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ.

Συμπερασματικά, η εκτίμηση είναι ότι από εχθές το βράδυ μέχρι σήμερα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% το ποσοστό των περιοχών που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί, ενώ στόχος της ημέρας είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του δικτύου Μέσης Τάσης. Θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις για την πορεία της αποκατάστασης των βλαβών και την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, στις 6 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ, ακολουθώντας την πρόοδο των εργασιών. Τέλος, τονίζεται ότι όσο υπάρχει έστω και μία βλάβη ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επαναπαύεται και θα συνεχίσει τις πυρετώδεις εργασίες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλες τις περιοχές. Ο ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί τα συνεργεία και όλο το ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίοι για άλλη μια φορά συνεχίζουν να εργάζονται αδιάλειπτα και κάτω από αντίξοες συνθήκες προκειμένου να δοθεί ρεύμα σε κάθε Έλληνα πολίτη».

ΔΕΔΔΗΕ: προσοχή στα πεσμένα καλώδια

Εν τω μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ «εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή αλλά  να καλέσουν στο 11500 ή 2111900500 ή  να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους  ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr)».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Αττική Οδό: 2000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο

“Ελπίδα” - Δρομολόγια πλοίων: Κανονικά από Πειραιά και Λαύριο

Θεσσαλονίκη: νεαρός σκότωσε τον πατέρα του