Πολιτική

22 Φεβρουαρίου 2022 11:59 Τελευταία ενημέρωση : 22 Φεβρουαρίου 2022 21:43

ΚΥΣΕΑ - Οικονόμου για Ουκρανία: Πλήρης συντονισμός με τους εταίρους μας

Διάβασέ μου το...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι «εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας, με φυσικό αέριο».

ΚΥΣΕΑ - Οικονόμου για Ουκρανία: Πλήρης συντονισμός με τους εταίρους μας
-

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανακοίνωση του για την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέρει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.


Αντιδράσεις των κομμάτων

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση και διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές. Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ με την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στο Ντονμπάς από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης στη περιοχή. Η ΕΕ οφείλει να την αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, εξαντλώντας κάθε διπλωματικό μέσο προκειμένου να ανοίξει ξανά η προοπτική των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή των Συμφωνιών από όλες τις πλευρές και προωθώντας ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά αυτήν την προοπτική της ειρήνης, της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας και όλες οι ενέργειές της πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, πρέπει να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος της οποίας διαμένει κοντά σε εμπόλεμες περιοχές».


Σε δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, Τομεάρχη Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέρεται «Η εκ μέρους μας καταδίκη της Ρωσίας για την ανακήρυξη ως ανεξάρτητων κρατών των Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας, περιοχών που μαστίζονται τα τελευταία πολλά χρόνια από αιματηρές εχθροπραξίες είναι ευθεία, ρητή και απερίφραστη. Η απεμπλοκή από την πολεμική ατμόσφαιρα τελικά αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τα γεγονότα που προκάλεσαν την ίδια την ουκρανική κρίση».

«H «έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο ως προσχηματική μπορεί να εκληφθεί. Η θέση της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένη, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραδώσει Γη και Ύδωρ στο ΝΑΤΟ, βλ. συμφωνίες για περαιτέρω ανάπτυξη βάσεων, με κορωνίδα για τους Αμερικανούς την Αλεξανδρούπολη, βλ. λεόντειες - δήθεν - αμυντικές συμφωνίες, βλ. αγορές του αιώνα για οπλισμό που χρεωνόμαστε γενιές για να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Κατερινόπουλος: θεωρώ ότι είναι εγκληματική ενέργεια, επειδή…

Δολοφονία στην Μεσσηνία: η νύφη συμμετείχε στο φόνο, ο γιός “ομολόγησε”

Πάτρα - Ενδοοικογενειακή βία: συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας για ξυλοδαρμό (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ