Κόσμος

01 Μαρτίου 2022 19:05 Τελευταία ενημέρωση : 01 Μαρτίου 2022 21:35

Πόλεμος στην Ουκρανία: “Ανοίγει” δρόμος φυγής για τους Έλληνες της Μαριούπολης

Διάβασέ μου το...

Έντονες συζητήσεις και εγγυήσεις από τους Ρώσους. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται πριν την μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των ομογενών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: “Ανοίγει” δρόμος φυγής για τους Έλληνες της Μαριούπολης
-

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζανίτης

Σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε στο πλάνο εκκένωσης της Μαριούπολης, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις 5χλμ από το κέντρο της Μαριούπολης, η οποία είναι χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα.

Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι θα φύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα.

Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κονβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.

Την ίδια ώρα, όμως, ανεξάρτητοι πυρήνες παραστρατιωτικών Ουκρανών, που δεν έχουν καμία σχέση με κυβέρνηση και Στρατό προειδοποιούν ότι, «δε θα αφήσουν κανέναν να φύγει».

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ουκρανική κυβέρνηση είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκκένωση μέρους προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών αύριο 2 Μαρτίου στις 11.00

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχής της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από την Μαριούπολη προς τα Ανατολικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από την Μαριούπολη αύριο στις 11.00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από την Μριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.



Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία: Κόντρα Λεμέρ - Μεντβέντεφ με... απειλή πολέμου

Κορονοϊός – Λύματα: αύξηση του ιικού φορτίου έως 63%

Κηδεία Δημήτρη Τσοβόλα: Θλίψη στο τελευταίο “αντίο” (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ