Quantcast

Κόσμος

02 Μαρτίου 2022 11:44 Τελευταία ενημέρωση : 02 Μαρτίου 2022 14:41

Ουκρανία - Φυγή από την Μαριούπολη: Ξεκίνησε το κομβόι με τους Έλληνες

Διάβασέ μου το...

Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.

Ουκρανία - Φυγή από την Μαριούπολη: Ξεκίνησε το κομβόι με τους Έλληνες


Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απολείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να είναι συνεχώς όλοι μαζί και η μετακίνηση γίνεται με ίδια μέσα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 Χρήστος Μαζανίτης, ο οποίος βρίσκεται στο κομβόι των Ελλήνων που έφυγαν από την Μαριούπολη, έχουν φτάσει στο χωριό Μανμπούς, δυτικά της Μαριούπολης, και όπως περιέγραψε η περιοχή έχει χτυπηθεί πολύ.

Όπως είπε πέρασαν το ρωσικό μπλόκο και μετά μπήκαν στο χωριό στο οποίο ακόμα έκαιγαν φωτιές και έβγαιναν καπνοί.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελένο. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στον κ. Κωστελλένο καλή επιτυχία σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, λίγες ώρες πριν από το «ταξίδι διαφυγής» από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια. Όπως είπε στον Γιώργο Παπαδάκη ο επικεφαλής της επιχείρησης διαφυγής, πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, «Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση…. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Πόλεμος - Ουκρανία - Μαριούπολη - Έλληνες - αποχώρηση

Το σχέδιο διαφυγής

Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη, αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.

Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι φεύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα.

Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.

Μάχες με ρωσικά στρατεύματα

Εν τω μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η νότια ουκρανική πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα.

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζωγράφου: Μάνα και κόρη ζούσαν με το πτώμα του πατέρα μέσα στο σπίτι

Χανιά: Ατζαμήδες κλέφτες έσπασαν το... σύστημα πυρασφάλειας αντί για την κάμερα (εικόνες)

Νόμπελ Ειρήνης: 343 υποψήφιοι για το βραβείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ