Πολιτική

06 Απριλίου 2022 11:39 Τελευταία ενημέρωση : 06 Απριλίου 2022 20:44

ΥΠΕΞ: Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Personae non gratae, 12 Ρώσοι διπλωμάτες για την Ελλάδα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα
-

Και η χώρα μας, σε συνέχεια των ενεργειών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, απελαύνει ρώσους διπλωμάτες,

Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Στο θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών αναφέρεται με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι «η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως - στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών- και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».

«Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί την λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετή. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου», ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.


Ειδήσεις σήμέρα: 

Απεργία: “Παραλύει” η χώρα

“The 2Night Show” – Δελαπόρτας: Ανέκδοτες ιστορίες από τον ελληνικό κινηματογράφο

Ρούλα Πισπιρίγκου: καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ