Quantcast

Κοινωνία

06 Ιουνίου 2022 22:17 Τελευταία ενημέρωση : 06 Ιουνίου 2022 23:20

Κακοκαιρία: Ισχυρή καταιγίδα και κεραυνοί στην Αττική (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική, με ισχυρή καταιγίδα και κεραυνούς που έκαναν τη νύχτα μέρα. Χαλαζόπτωση στην Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Κακοκαιρία: Ισχυρή καταιγίδα και κεραυνοί στην Αττική (βίντεο)


Ισχυρή καταιγίδα ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική, ενώ πολλοί κεραυνοί έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή, όπως είχε προειδοποιήσει η Πυροσβεστική.

Τα φαινόμενα ήταν έντονα σε αρκετές περιοχές, όπως Μαλακάσα, Σαλαμίνα, Πέραμα, Βαρυμπόμπη, Κηφισιά, Διόνυσο, Δροσιά, Μαρούσι, Εκάλη, Βριλήσσια, Ραφήνα, Βίλια, Πατήσια και Πάρνηθα.

Στην Παιανία, καθώς και σε άλλες περιοχές μέσα σε λίγη ώρα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δημιουργώντας προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ οι κεραυνοί έκαναν τη νύχτα μέρα.

Επίσης, με ριπές ανέμων που έφτασαν τα 9 μποφόρ, ισχυρή καταιγίδα χτύπησε την Αίγινα το βράδυ της Δευτέρας.

Στο site blitzortung.org μπορείτε να παρακολουθήσετε live την κεραυνική δραστηριότητα. Στις 22:15 το βράδυ της Δευτέρας, η κατάσταση είχε ως εξής:

κεραυνοί - Αττική

Θεσσαλονίκη: χαλάζι ακόμη και στο κέντρο

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας και την Θεσσαλονίκη.

Σε πολλές περιοχές η βροχόπτωση ήταν έντονη, ενώ αναφέρθηκε χαλαζόπτωση ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Τις επόμενες ώρες τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, καθώς για την Τρίτη 7 Ιουνίου αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Συστάσεις από την ΓΓΠΠ

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
 • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
 • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμη, όπως αναφέρει η πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαντορίνη - τροχαίο: νεκρός ο οδηγός μηχανής

Πανελλήνιες 2022 – ΓΕΛ: Εξετάσεις σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Ομόνοια: θύμα εκμετάλλευσης έπεσε εξαφανισμένο παιδί


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ