Πολιτική

08 Ιουνίου 2022 11:57 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιουνίου 2022 22:45

Δημογραφικό - Μητσοτάκης: Δημοτικά και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν έως τις 6 το απόγευμα

Διάβασέ μου το...

Ως «εθνικό και υπαρξιακό ζήτημα» που απαιτεί τη συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, χαρακτήρισε το δημογραφικό ο Πρωθυπουργός.

Δημογραφικό - Μητσοτάκης: Δημοτικά και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν έως τις 6 το απόγευμα
-

Εθνικό, υπαρξιακό ζήτημα, που απαιτεί την παραίτηση από κάθε κομματική οπτική αλλά και τη συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία εργάζεται για αυτό το θέμα κατά την παρέμβαση του στο Συνέδριο «Δημογραφικό - Η μεγάλη Πρόκληση», που διοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting.

«Δεν μιλάμε για μία απειλή κατά της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά για μία ευθεία υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει πλούτο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ισχυρό ιστό, που ενώνει τους πολίτες. Εξ' ου και ο κίνδυνος είναι επίκαιρος, όσο και καθοριστικός», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τον ορισμό αρμοδίου υπουργικού χαρτοφυλακίου για το ζήτημα του δημογραφικού και των ζητημάτων της οικογένειας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου για το συντονισμό όλων των δράσεων και των σχετικών πρωτοβουλιών, που διατρέχουν οριζόντια τις σχετικές υπηρεσίες και τα υπουργεία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας η πρωτοβουλία της άμεσης επέκτασης του ωραρίου των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα ώστε να συμπεριλάβει και την ενότητα της μελέτης των παιδιών. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι δρομολογείται η στελέχωση των μονάδων υγείας της περιφέρειας και κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους, προκειμένου να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί.

«Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρόκληση για έναν πληθυσμό, που γερνά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως έχει καλέσει επανειλημμένως όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία καθώς κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

«Μόνο εάν δούμε κατάματα την απειλή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει πολυμέτωπη αντιμετώπιση του ζητήματος από τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αντιστροφή του braindrain, τις θετικές ειδήσεις περί νέων επενδύσεων έως τα κίνητρα για την πολιτική φθηνής στέγης μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα τη ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ως απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας και αυτός των κατασκευών. «Προσοχή όμως η νέα πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κάποιον πίσω, ούτε οι νέοι Έλληνες να μην μπορούν να βρουν δουλειά, ούτε να επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους αλλοδαπούς εργαζομένους. Μία χώρα μεσηλίκων μπορεί να ανανεωθεί με ανθρώπους που ασπάζονται τις αξίες της και μπορούν να κάνουν οικογένεια εδώ και να τη συντηρήσουν. Δεν μιλώ για ένα εύκολο ζήτημα, αλλά οφείλουμε να το εξετάσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και θάρρος, αλλά και με την εθνική αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που αντέχει στους αιώνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Πυρά" από την αντιπολίτεση

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την προεκλογική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για λειτουργία ως τις έξι το απόγευμα των δημοτικών σχολείων, δήλωσε: «Διάβασα με ενδιαφέρον την προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη, για «παιδικούς σταθμούς και δημοτικά που θα λειτουργούν ως τις έξι το απόγευμα». Για τη… «στήριξη της ελληνικής οικογένειας». Αλήθεια, ποιον δουλεύει; Η κυβέρνησή του δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται; Ξεχνάει κανείς ότι την προσχολική αγωγή, όπως και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κα Κεραμέως, τα καταψήφισε; Όμως σήμερα, θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους!

Δεν εξήγησε επίσης σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, γιατί με απόφαση της κυβέρνησής του καταργήθηκαν τα σχολικά γεύματα, και μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας… Έτσι στήριξε την ελληνική οικογένεια το 2020-22! Ποιον νομίζει ότι θα πείσει τώρα με μια προεκλογική εξαγγελία; Χωρίς πόρους και χρονοδιάγραμμα; Χωρίς διορισμούς και υποδομές, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές; Με σχολικές υποδομές ηλικίας κατά μέσο όρο πάνω από 50 έτη; Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο χρειάζονται πρώτα από όλα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Με ένα σχολείο ως τις έξι απόγευμα - πάρκινγκ, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει «βγάλτε να ζωγραφίσετε», δεν στηρίζεται ούτε ο μαθητής ούτε η οικογένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εξετάσεις στη στήριξη του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και της οικογένειας και έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, χωρίς τη μέγγενη των μνημονίων πλέον, μετά την πολιτική αλλαγή. Με δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για το δημογραφικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, όταν στενάζουν από τη “θύελλα” της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, από τους μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, από τη ζωή -  λάστιχο.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις αποτελούν ανακύκλωση των συνταγών της ΕΕ που καταδικάζουν τη νεολαία, ιδιαίτερα τις νέες εργαζόμενες και μητέρες, στην “ευέλικτη εργασία”, στα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, στις αβάσταχτες καθημερινές υποχρεώσεις της ατομικής - οικογενειακής ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Τα προγράμματα για την περιβόητη “ευέλικτη φροντίδα” των παιδιών βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τη σύγχρονη ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν φροντίδα και προσχολική αγωγή, για την ολόπλευρη ψυχοσωματική, διανοητική, κοινωνική τους ανάπτυξη. Η ανακοίνωση επέκτασης του ωραρίου του σχολείου γεννά τουλάχιστον μία σειρά ερωτηματικά. Σε ποιους χώρους θα γίνει αυτό; Μήπως στα εκατοντάδες κοντέινερ που υπάρχουν; Που θα μελετήσουν τα παιδιά; Εκεί που τρώνε; Με ποιους εκπαιδευτικούς, όταν τα κενά συνεχώς γιγαντώνονται; Όσο οι υπαρκτές κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες θα βρίσκονται στα αζήτητα, αυτά τα καίρια ερωτήματα θα μένουν αναπάντητα.

Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πρωτοβουλίες σχετικά με το πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι προωθούμενες αλλαγές εδραιώνουν το σημερινό τοπίο, όπου αυτή η εξέλιξη της επιστήμης γίνεται πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας. Άλλωστε, όπως κυνικά ομολόγησε ο Πρωθυπουργός, το κίνητρο των όποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν είναι οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, αλλά η αύξηση του “οικονομικά ενεργού πληθυσμού”, ως ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αυτή η πολιτική λογαριάζει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και στήριξης της οικογένειας με τη λογική του “κόστους- οφέλους”, και με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων. 

Για αυτό άλλωστε όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των νέων στην εργασία, με σταθερό ωράριο και αυξήσεις μισθών, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, με κοινωνική προστασία της μητρότητας και κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, με μέτρα στήριξη της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας. Αυτές είναι οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού, για το πότε και αν θα δημιουργήσει οικογένεια, πόσα παιδιά θα κάνει, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Πραγματική ασπίδα προστασίας των νέων ζευγαριών είναι η πάλη για αυτές τις σύγχρονες ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».


Ειδήσεις σήμερα:

Μαθράκι: Συγκινούν ο μοναδικός μαθητής του νησιού και η μητέρα του

Μεξικό: Γέφυρα κατέρρευσε την ώρα των εγκαινίων (εικόνες)

ΗΠΑ: Κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές του Μισούρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ