Quantcast

Κοινωνία

09 Ιουνίου 2022 10:45 Τελευταία ενημέρωση : 09 Ιουνίου 2022 21:19

Κατάσχεση πλοίων στο Ιράν: Δικαστική απόφαση για το “Lana”, ελπίδα για την απελευθέρωσή τους

Διάβασέ μου το...

Η δικαστική απόφαση για το πλοίο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο, ανοίγει ενδεχομένως το δρόμο για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών πλοίων στο Ιράν.

Κατάσχεση πλοίων στο Ιράν: Δικαστική απόφαση για το “Lana”, ελπίδα για την απελευθέρωσή τους

Μέσω της δικαστικής οδού δόθηκε, όπως όλα δείχνουν, η λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί αρχικά με την κατάσχεση του πετρελαίου στις δεξαμενές του πλοίου «Lana» και στη συνέχεια το ρεσάλτο των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», χθες, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

Το αποτέλεσμα; Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου! Οπερ σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ: "Οι παλινωδίες του "πιστού και δεδομένου" Μητσοτάκη, εκθέτουν καθημερινά τη χώρα"

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: 

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η ανατροπή της απόφασης για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μια υπόθεση μείζονος σημασίας, που επιβάρυνε τη διεθνή εικόνα τόσο της χώρας όσο και της ελληνικής ναυτιλίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ενώ οδήγησε στο να τεθούν σε κίνδυνο ζωές σε ελληνόκτητα πλοία, σε συνέχεια των απαράδεκτων ιρανικών αντιποίνων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή τα δύο πλοία στα οποία έχει γίνει η μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου είναι μπλοκαρισμένα στον Πειραιά, με τον πλοιοκτήτη να μιλάει δημόσια για απόφαση που είναι «100% πολιτική" και για εντολή των επιθεωρητών να βρουν ζητήματα για να αποτρέψουν το απόπλου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει «αλλάξει γνώμη», με τους Έλληνες εφοπλιστές να «έχουν βρεθεί στη μέση»

Τι θα πει σήμερα ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε ότι «οι ενέργειες που έγιναν, έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας;»

Ή ο κ. Μητσοτάκης που τόνιζε πόσο σημαντική δύναμη είναι η ελληνική ναυτιλία την οποία πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα;

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης του "πιστού και δεδομένου" Μητσοτάκη, εκθέτουν καθημερινά τη χώρα, μετατρέποντάς την σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και διακινδυνεύουν τις διπλωματικές της σχέσεις και την ελληνική ναυτιλία."

Πηγή: Kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

“The 2NightShow”- Πανταζής: Το εγγόνι μου θα με λέει “ΛΕΠΑ”

Πανελλήνιες 2022 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα σε Ηλεκτροτεχνία 2 και Ναυτικό Δίκαιο

“Καλημέρα Ελλάδα” - Δελλατόλας: θυροκόλλησαν κλήτευση σε σπίτι που έμενα πριν 20 χρόνια (βίντεο)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ