Παράξενα

10 Ιουλίου 2022 19:01

“Χρυσό τσακάλι” στην Κάρλα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σπάνια εμφάνιση του εν λόγω είδους τσακαλιού, η πρώτη στην περιοχή, καταγράφηκε από κάμερα.

“Χρυσό τσακάλι” στην Κάρλα (εικόνες)
-

Για πρώτη φορά στη λίμνη Κάρλα απαθανατίστηκε ένα σπάνιο "Χρυσό Τσακάλι" (Golden jackal - Canis aureus) από  την AM_Wildlife_PhotoShots.

Το χρυσό τσακάλι, ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που απαντώνται, είναι ένα μεσαίο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των κυνιδών. Απαντάται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη (μέχρι την Αυστρία και την Ουγγαρία), τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις Σέρρες, τη Χαλικιδική, την Αττική, τη Φωκίδα, την Πελοπόννησο και τη Σάμο, ενώ υπάρχουν καταγραφές σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Μέχρι το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 επιβίωνε ακόμα στην Κέρκυρα. Τα παλαιότερα ευρήματα τσακαλιού στην Ευρώπη βρέθηκαν στους Δελφούς και στον Κίτσο και χρονολογούνται από το 5000-4500 π.Χ.. Είναι παμφάγο και οπορτουνιστικό ζώο, με αποτέλεσμα η διατροφή να διαφέρει ανάλογα με τις εποχές του έτους. Τ

ρέφεται με σκουπίδια, φρούτα, φυτά και μικρά ζώα, όπως αμφίβια, τρωκτικά και έντομα, ενώ μπορεί να φάει και αιγοπρόβατα. Συγγενεύει περισσότερο με το λύκο και με το κογιότ παρά με άλλα ζώα που αποκαλούνται τσακάλια. Έχουν αναγνωριστεί 6 υποείδη. Μέχρι πρόσφατα τα ζώα που έμοιαζαν με τσακάλια στη βόρεια και ανατολική Αφρική κατατάσσονταν στο είδος αυτό, αλλά γονιδιακές έρευνες απέδειξαν ότι αποτελούν ένα νέο είδος λύκου, τον αφρικάνικο χρυσό λύκο Canis anthus.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα - Τσιόλα: Όλοι κάνουμε λάθη στις ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες

Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και 13306 νέα κρούσματα την Κυριακή

Χαλκιδική: Βρέθηκε ο ένας αγνοούμενος λουόμενος