Κοινωνία

31 Αυγούστου 2022 12:53 Τελευταία ενημέρωση : 31 Αυγούστου 2022 15:21

“Μαλαματίνα”: Επεισόδια με χημικά στην είσοδο του εργοστασίου (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Επέμβαση της Αστυνομίας, έπειτα από εισαγγελική εντολή. Διαμαρτυρίες απεργών κατά συναδέλφων τους που πήγαν να πιάσουν δουλειά.

“Μαλαματίνα”: Επεισόδια με χημικά στην είσοδο του εργοστασίου (εικόνες)
-

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης έξω από τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν μπροστά από την είσοδο του εργοστασίου, ομάδα εργαζομένων που απεργεί, αλλά και πλήθος υποστηρικτών τους.

Κατά την αστυνομική επέμβαση έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα κάποιοι εκ των διαδηλωτών να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Στο σημείο κλήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και οι διασώστες τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Θεσσαλονίκη - επεισόδια - Μαλαματίνα

Θεσσαλονίκη - επεισόδια - Μαλαματίνα

Οι απεργοί ζητούν επαναπρόσληψη 15 απολυμένων συναδέλφων τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, από τις αρχές του μήνα, εμπόδιζαν την είσοδο σε εργαζόμενους που προσέρχονταν κανονικά στην εργασία τους.

Πριν από είκοσι ημέρες η απεργία κρίθηκε παράνομη.

Σήμερα η Αστυνομία έλαβε εισαγγελική εντολή να απομακρύνει τους απεργούς μπροστά από την είσοδο της οινοποιίας.

Θεσσαλονίκη - επεισόδια - Μαλαματίνα

Θεσσαλονίκη - επεισόδια - Μαλαματίνα

Μόλις οι απεργοί και οι υποστηρικτές τους απομακρύνθηκαν, εισήλθε στο εργοστάσιο λεωφορείο με εργαζόμενους της εταιρείας που επιθυμούν να εργαστούν.

Η εταιρεία τονίζει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων της οινοποιίας επιθυμεί να εργαστεί, τονίζοντας πως «οι συνδικαλιστές του Σωματείου αποκρύπτουν ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022, οπότε και έληξε η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με πρωτοβουλία της Διοίκησης έγιναν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, που θα διασφάλιζε όλες τις παροχές και τις απολαβές που είχαν οι εργαζόμενοι και με την προηγούμενη ΣΣΕ, ωστόσο θα απέκλειε τους ανορθολογισμούς και τα προκλητικά προνόμια εξαιτίας των οποίων περιήλθε η επιχείρηση στην πρότερη ζημιογόνο κατάσταση της».

ΚΚΕ: απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης με ΜΑΤ, γκλοπ και χημικά εναντίον των απεργών στη «Μαλαματίνα» και όσων τους συμπαραστέκονται, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει, μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών, να ξυλοφορτώνει τους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά, σε αξιοπρεπή μισθό και συλλογικές συμβάσεις. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις. Να παρέμβει η κυβέρνηση για την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Το ΚΚΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή με τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του έξω από το εργοστάσιο στο πλάι των απεργών. Θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των απεργών της “Μαλαματίνα”».

ΕΚΘ: 24ωρη απεργία στο νομό Θεσσαλονίκης

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως, μεταξύ άλλων, «Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος εργαζομένων- απεργών της «Οινοποιίας Μαλαματίνα» σήμερα το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα της επίθεσης και των χημικών ήταν να τραυματιστούν πολλοί εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Εργαζομένων. Ο αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης «Μαλαματίνα» είναι αγώνας όλης της πόλης. Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία στον νομό Θεσσαλονίκης και συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7 π.μ. στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης».


Πηγή: voria.grthestival.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ζάκυνθος: Κολυμπούσε σε σπηλιά και την πλάκωσε βράχος

Σχολεία - Ολοήμερο: Νέο ωράριο στο 50% των τμημάτων από Σεπτέμβριο

Ρόδος - Γυναικολόγος: νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ