Κόσμος

17 Σεπτεμβρίου 2022 19:39 Τελευταία ενημέρωση : 17 Σεπτεμβρίου 2022 20:56

Άρση εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κύπρο: Το παρασκήνιο της απόφασης των ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Πώς οδηγήθηκαν οι ΗΠΑ στην ιστορική απόφαση και γιατί ελήφθη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Άρση εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κύπρο: Το παρασκήνιο της απόφασης των ΗΠΑ
-

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Μετά την άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δικαιούται να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί. 

Πρόκειται για ένα βήμα που αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act».

Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο έγινε ύστερα από τις προσπάθειες του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και της Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Προέδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είχε το προηγουμένου διάστημα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Στη συνέχεια ο Κύπριος Προέδρος μίλησε με τον κ Μπλίνκεν. Και εκεί ο  Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε στον Κύπριο ηγέτη την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απόφαση αυτή – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – έγινε  την ώρα που κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο , την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπου ο Τούρκος Προέδρος έχει ζητήσει να δει στο περιθώριο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ένα 24ωρο μετά τις συζητήσεις που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι, όπου η τουρκική πλευρά φέρεται να διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Αμερικής στα ελληνοτουρκικά, μεταφέροντας την άποψη της Άγκυρας, ότι η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας αλλάζοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί για δεκαετίες.

Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών ,σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, σε όλες τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον είπε ότι, η Τουρκία δεν έχει κάνει κανένα λάθος με τους S400 και η αποπομπή από τα F35 ήταν τελείως υπερβολική, ενώ για τα F16 διατύπωσε την άποψη ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα διαλειτουργικότητας στους S400, συνεπώς η πώληση πρέπει να προχωρήσει κανονικά ενώ επέμεινε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο διότι οι πτήσεις, όπως είπε, γίνονται ανάμεσα στα 6 και τα 10 ναυτικά μίλια.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: 71χρονος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 38χρονο

Λαμία: Κατσίκια... βόσκουν στον ποδηλατόδρομο (βίντεο)

“Σπίτι μου”: Οδηγός για δάνεια και δικαιούχους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ