Κόσμος

19 Σεπτεμβρίου 2022 20:05 Τελευταία ενημέρωση : 19 Σεπτεμβρίου 2022 23:56

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Στην κρύπτη του Ουίνσδορ η σορός της (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μαζί με τον Πρίγκιπα Φίλιππο, τον αιώνιο σύντροφό της, ετάφη η Βασίλισσα Ελισάβετ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Στην κρύπτη του Ουίνσδορ η σορός της (βίντεο)
-

Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, η οποία ετάφη μαζί με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της Φίλιππο, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, σε μια ιδιωτική τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας.

Νωρίτερα, η σορός της Ελισάβετ Β’ είχε τοποθετηθεί στη βασιλική κρύπτη, αφού πρώτα αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας – το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο.

Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στο ίδιο παρεκκλήσι έχουν ταφεί οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

 Σε ανάρτηση που έγινε αργότερα από το Παλάτι, ανακοινώθηκε ότι, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος ετάφησαν μαζί με τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο VI, τη μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ και την αδελφή της, Μάργκαρετ.

Βασίλισσα Ελισάβετ - κηδεία - Ουίνδσορ

AP - Βασίλισσα Ελισάβετ - κηδεία

Βασίλισσα Ελισάβετ - κηδεία - Ουίνδσορ

Πλήθος κόσμου στο Ουίνδσορ

Η υποδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο έγινε νωρίτερα με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Η άφιξη της πένθιμης πομπής στο Ουίνδσορ σηματοδότησε την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. Θέση πίσω τους πήραν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στον βωμό και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κάθισαν στις προκαθορισμένες θέσεις τους.

AP - Βασίλισσα Ελισάβετ - κηδεία

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο». Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της.

Βασίλισσα Ελισάβετ - κηδεία

«Εν μέσω ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου κόσμου, που έχει συχνά προβλήματα, η ήρεμη και αξιοπρεπής παρουσία της μας έχει δώσει αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όπως το έκανε, με θάρρος και ελπίδα», τόνισε.

AP - Βασίλισσα Ελισάβετ - κηδεία - Ουίνδσορ

Σίγησε για δύο λεπτά η Βρετανία τιμώντας τη μνήμη της Ελισάβετ της Β'

Στην κορύφωση της τελετής στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, το φέρετρο τοποθετήθηκε ξανά στον κιλλίβαντα που μετέφερε στο ναό άγημα 142 ναυτών. Η πομπή κινήθηκε προς την Αψίδα του Γουέλινγκτον - και πλέον έφτασε στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Ο βασιλιάς Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας Γουίλιαμ και Κέιτ, αλλά και τα εγγόνια του πρίγκιπα Γεώργιο και πριγκίπισσα Σάρλοτ στάθηκαν στην πρώτη σειρά στο Αββαείο, μαζί με τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ, την βασιλική πριγκίπισσα Άννα, τον Αντριου και τον Εδουάρδο.

AP - Βασιλιάς Κάρολος

Τα παιδιά της και τα εγγόνια της, εμφανώς συγκινημένα έψαλαν μαζί με τους περίπου 2.000 καλεσμένους στο Αββαείο τους αποχαιρετιστήριους ύμνους, που είχαν αναφορές στη βασιλεία της, στο αίσθημα του καθήκοντος που τη διακατείχε, αλλά και συμβολισμούς. Η βασίλισσα έκανε την τελευταία της διαδρομή στο Λονδίνο.

AP - κηδεία Ελισάβετ - Κέιτ - Σάρλοτ - Τζορτζ - Καμίλα - Μέγκαν

Βασίλισσα Ελισάβετ - Κηδεία - Ουίνδσορ

Βασίλισσα Ελισάβτ - Ουίνσδορ

"Τέλος εποχής"

Μια σελίδα της ιστορίας γύρισε με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ.

Υψηλοί καλεσμένοι στο ¨Ύστατο Χαίρε"

Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, σήμερα Δευτέρα. Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Ειδήσεις σήμερα:

Eurostat: Αύξηση στην τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο στην ΕΕ

Βορίδης: εκλογές με σταυρό και δίλημμα “Μητσοτάκης ή συνασπισμός υπό τον Τσίπρα”

Μάρθα Καραγιάννη - Βασίλης Κωνσταντίνου: δεν κάναμε παιδί, γιατί... (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ