Οικονομία

03 Οκτωβρίου 2022 12:41 Τελευταία ενημέρωση : 03 Οκτωβρίου 2022 21:24

Προϋπολογισμός 2023: Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο

Διάβασέ μου το...

Ο Υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής κατέθεσαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Τα κυριότερα σημεία του. Αντιδράσεις κομμάτων,

Προϋπολογισμός 2023: Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο
-

Κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν σχετικά:

«Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίζεται υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που, εάν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών.

Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.


Ωστόσο, η Ελληνική οικονομία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας. Ως αποτέλεσμα, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 και 3,1% που είχε εκτιμηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2022, τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 8,8%, έναντι 5,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12,9% έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.

Το αποτέλεσμα αυτό υποστηρίχθηκε εντός του 2022 από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών, όπως ενδεικτικά είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% συνολικά μέσα στο 2022, η περαιτέρω μόνιμη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), από το 2018 κατά 35% και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Για το 2023, υπό τις εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων και με βάση τις τρέχουσες τιμές μελλοντικών συμβολαίων της ενέργειας, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, έναντι 4% της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,1%, έναντι 1,4% του μέσου όρου της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 0,9% σύμφωνα με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου 2022 της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, έχουν λόγω των συνθηκών ακραίας γεωπολιτικής αβεβαιότητας, υψηλό βαθμό επισφάλειας και μπορεί να αναθεωρηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Συνεπώς πλέον, όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη απεικονίζονται μόνο με τη κοινή μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) και παραλείπονται πλέον εκτιμήσεις κατά πρόγραμμα.

Το γεγονός αυτό ωστόσο, καταδεικνύει την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες των πολιτών τα τελευταία δώδεκα έτη, αλλά και στη νέα γενιά, να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, βασιζόμενοι σε ίδιες δυνάμεις, ακόμη και κάτω από αντίξοες διεθνείς συγκυρίες. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία για την εν λόγω περίοδο, διοχετεύοντας τους απαραίτητους πόρους, έχοντας χτίσει με διορατικότητα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά το νέο έτος.

Στο ανωτέρω αποτέλεσμα, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, η αβεβαιότητα γύρω από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που δυσχεραίνει τη διενέργεια ασφαλών προβλέψεων παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας είναι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, κατευθύνοντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, στον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην Ελληνική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Παράλληλα, η τήρηση των ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας για τα επόμενα έτη».

Τα κυριότερα σημεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Σε δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται:

«Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της. Την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%). Την ώρα που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021. Την ώρα που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει για το 2022 ότι:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ.  ή 23,3%  σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά. Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:  

  • Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.
  • Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.
  • Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή».

Λεφτά - ευρώ - χαρτονομίσματα

Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρονται τα κάτωθι: 

«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023  που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με την ίδια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών. Και όλα αυτά μέσα από μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ακροβασίες που προβλέπουν ότι η Γενική Κυβέρνηση θα διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα +0,7% το 2023, με ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 μόλις 2,1%, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,3% που προβλέπεται για φέτος.

Η Κυβέρνηση όπως έκανε και στο παρελθόν υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ υποτιμά και την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, κινδύνους που επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που πραγματοποίησε χωρίς σοβαρά κριτήρια, έχει μείνει πλέον από «καύσιμα», αφήνοντας σχεδόν απροστάτευτους τους πολίτες το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι οι δημόσιες δαπάνες θα υποχωρήσουν ραγδαία κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του ΑΕΠ. Η συνέχιση της άδικης φορολογικής πολιτικής αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο όπου προβλέπεται συγκεκριμένα, ότι το 2023 οι καταναλωτές θα ξαναπλήρωσουν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρων κατανάλωσης σε σχέση με το 2021 που πλήρωσαν το 2022, επιβαρυμένα όμως με ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών παραμένει ακόμη εξαγγελία.

Επιπλέον, το περιβόητο φιλο-επενδυτικό και φιλο-αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να έχει μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργεί εμπορικά ελλείμματα μαμούθ που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τα έσοδα του τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είτε αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είτε απασχολείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης τη στιγμή που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2015. Οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται σαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς από μια Κυβέρνηση που συνεχίζει να κατανέμει τους πόρους στη βάση του σχεδίου που κατασκεύασε με τους προνομιακούς συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου και τη στιγμή που οι συμπολίτες μας βλέπουν γύρω τους τις δημόσιες υποδομές στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές να φθίνουν σε ποιότητα και να δοκιμάζονται επιχειρησιακά.

Το τραπεζικό σύστημα για να παίξει στοιχειωδώς τον χρηματοδοτικό ρόλο του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβάλλουσα ρευστότητα της ΕΚΤ και στους δανεικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που φυσικά όλοι μαζί δανειζόμαστε αλλά λίγοι και εκλεκτοί λαμβάνουν για να επενδύσουν. Τέλος, για την αξιολόγηση της ακρίβειας και της σοβαρότητας των προβλέψεων του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2023 δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε τις τεράστιες αποκλίσεις του περσινού προσχεδίου του κ. Σταϊκούρα από τον τελικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αλλά και από την έως σήμερα εκτέλεση του. Ωστόσο οι βαθιά ταξικές επιλογές δεν μπορούν να κρυφτούν παρά τις αλχημείες του οικονομικού επιτελείου. Και η Νέα Δημοκρατία θα τιμωρηθεί αυστηρά από τους πολίτες για αυτές. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα ασκήσουμε τεκμηριωμένη κριτική και θα εξειδικεύσουμε το σχέδιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής στη ΔΕΘ».

 Λεφτά - ευρώ - χαρτονομίσματα

Αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Η δημοσιονομική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πριν λίγο στη Βουλή, είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική. Δυστυχώς, δικαιώνει τις αυστηρές προειδοποιήσεις και την σκληρή κριτική που επανειλημμένως έχουμε ασκήσει προς την Κυβέρνηση, όσον αφορά την ελλιπέστατη και κυνικά αδιάφορη στάση της, απέναντι στην εντεινόμενη οικονομική ασφυξία των Δήμων, των Περιφερειών και των εκατοντάδων Νομικών τους Προσώπων ανά την Ελλάδα. Οι αριθμοί που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι αποκαλυπτικοί και μιλούν από μόνοι τους:

  • Έλλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022, αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, επιδείνωση άνω των 300 εκατ. Ξεκάθαρα μάλιστα καταγράφεται, ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, «στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων». Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, πλήρως όσα επισημαίνουμε εδώ και μήνες.
  • Έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2023.

Όσο για την περιβόητη αύξηση των Κ.Α.Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ) κατά 120 εκατ. από το 2023, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποδεικνύεται ανεπαρκής, πριν καν εφαρμοστεί. Δεν το λέμε εμείς, προκύπτει σαφώς από το κατατεθέν κείμενο, αφού και για το 2023, παρά την πρωθυπουργική “ελεημοσύνη”, οι ΟΤΑ πάλι θα κλείσουν με έλλειμμα, και μάλιστα 105 εκατομμυρίων. Άρα, “άνθρακες” ο γαλάζιος “θησαυρός”. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να πετά επικοινωνιακά “ψίχουλα” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Υπενθυμίζουμε τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, με τις οποίες προ μηνών και διαρκώς “κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου”, για τη “θηλιά” που σφίγγει στο λαιμό του αυτοδιοικητικού θεσμού, η ενεργειακή “καταιγίδα” και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις. Επισημαίνουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα κούφιο κέλυφος, αλλά ο πυλώνας στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με αναρίθμητες αρμοδιότητες ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητα όλων μας. Έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σημαίνει έλλειμμα ποιότητας ζωής και υπηρεσιών στις πόλεις και στα χωριά μας ανά την επικράτεια, και αυτό για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τους θεμελιωτές και “υπηρέτες” του αυτοδιοικητικού θεσμού, είναι ανεπίτρεπτο».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Αν κάτι επιβεβαιώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες, αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας κι αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για το λαό σημαίνουν νέα βάρη. Αρκούν δύο μεγέθη του προσχεδίου για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα: Από τη μία τα 14 δισ. που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων κι από την άλλη τα μόλις 3,5 δισ. που προορίζονται δήθεν για την “ανακούφιση” του λαού και τα οποία θα βγουν πάλι από τις τσέπες και τους φόρους των λαϊκών νοικοκυριών. Κι όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν, καθιστώντας τις προβλέψεις του προσχεδίου αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού παραπάνω από πιθανό".

Σε σχόλιο του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέρει ότι "το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων από το 2023. Χωρίς να έχει ακόμη τελειώσει αισίως το 2022".

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: οικιακή βοηθός “ξάφριζε” σπίτια

Ηλιούπολη: Ηδονοβλεψίας έκλεψε ζευγάρι

“Το Πρωινό” - Νουλέζας για 48χρονη στο Καρπενήσι: μην προεξοφλείται η αυτοχειρία (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ