Οικονομία

14 Οκτωβρίου 2022 13:15 Τελευταία ενημέρωση : 14 Οκτωβρίου 2022 22:19

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με συνθήματα

Διάβασέ μου το...

Για αυθαίρετους ισχυρισμούς και παραχάραξη των στοιχείων για την Ελλάδα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με συνθήματα
-

«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα. Το παράδοξο αυτής της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του επί της επίκαιρη ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες».

«Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Μας είπατε ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα. Θα περίμενα κατ' ελάχιστο, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης γενικά που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο, θα περίμενα σαφή καταδίκη. Να παραδεχτείτε ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών. Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης».

Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

«Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή - Η ώρα του πρωθυπουργού

Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. σε τρεις μήνες από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας

«Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».

Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ΔΕΗ, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια

«Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτηση υπερεσόδων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση. Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης.

Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Δημόπουλος;».

Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

«Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή - Η ώρα του πρωθυπουργού

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή - Η ώρα του πρωθυπουργού

Στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με πληθωριστικά συνθήματα

«Δεν θα επαναλάβω αναλυτικά το κυβερνητικό προγραμματισμό όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα, χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και σίγουρα στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με πληθωριστικά συνθήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα μπορεί ένα προϊόν να έχει μια προκαθορισμένη τιμή, όταν κατασκευάζονται στον κόσμο. Εδώ και μήνες ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των επιχειρήσεων στις πωλήσεις όλων σχεδόν των ζωτικών αγαθών και υπηρεσιών».

«Πείτε μου πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από ότι γίνονται τα τελευταία χρόνια» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει «Σύμφωνα με τους ελέγχους 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο σπεύσατε να αποδομήσετε, είναι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω

«Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά» είπε και εξήγησε ότι «είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα γιατί επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού» συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δις ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;».

«Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις σας τους τελευταίους 18 μήνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος το Μάιο 2020; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,2%. Προεξοφλούσατε ανέργους και η ανεργία έπεσε. Δεν προβλέπατε ότι το χρέος μας με την λήξη της πανδημίας θα ξεπεράσει το 200% και δεν θα υποχωρήσει. Για να φτάσουμε να έχουμε τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους στην Ευρώπη. Μπράβο σας! Σε όλα μέσα πέσατε.

Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, δρομολογεί μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται επενδύσεις και μεγάλα έργα. Η σημερινή συνεδρίαση τελικά δεν είχε καμία ερώτηση αλλά μόνο την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αν και δοκιμάζονται, νοιώθουν τη Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους» είπε ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού

«Κύριε Τσίπρα, πείτε στους λογογράφους σας ότι το «Αξίζουμε καλύτερα» ήταν το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Εσείς που μιλούσατε πάντα για τη «φαντασία στην εξουσία», θα περίμενα να ήσασταν λίγο πιο ευρηματικός. Ξέρετε, όταν ανακυκλώνονται τα συνθήματα - αυτό είθισται, διότι η ευρηματικότητα νομίζω ότι κάποια στιγμή είναι σχετικά πεπερασμένη- τουλάχιστον κοιτάξτε λίγο πιο πίσω καμία δεκαριά, είκοσι χρόνια, να μην είναι τόσο αυτονόητη η λογοκλοπή η οποία επιχειρείται. Λοιπόν πάμε τώρα στα ουσιαστικά. Μού έκανε πάρα πολύ εντύπωση, κ. Τσίπρα, και θα ήθελα να μού το εξηγήσετε, διότι νομίζω ότι υπάρχει μία σύγχυση στο μυαλό σας, πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε «έφοδο» στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο.

Ξέρετε, για τους νεοφιλελεύθερους στο μυαλό, η «έφοδος» στο κράτος νοείται με την απαλλαγή κρατικών περιουσιακών στοιχείων από τον έλεγχο του κράτους και όχι την «έφοδο» στο κράτος, όπως την αντιλαμβάνεστε τουλάχιστον εσείς, με διορισμούς χιλιάδων μετακλητών κολλητών και φίλων. Εμείς λοιπόν ακολουθήσαμε, κ. Τσίπρα, και θα ξεκινήσω με το θέμα της ΔΕΗ, μία πολύ συγκεκριμένη πολιτική, παραλαμβάνοντας μία επιχείρηση η οποία ναι, ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Διότι όταν ο ορκωτός ελεγκτής αρνείται να υπογράψει ισολογισμό, αυτό κάτι λέει για την αξιοπιστία των στοιχείων και δεν θα διακινδύνευε την υπογραφή του και την πιστοποίηση των στοιχείων αν δεν ήταν απολύτως βέβαιος ότι η εταιρία αυτή θα μπορούσε πράγματι να επιβιώσει.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη ΔΕΗ στις 7 Ιουλίου όταν μάς εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός. Και επειδή κάνατε και μια σειρά από αναφορές στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ και μάς είπατε πόσο καλά τα πήγατε εσείς σε σχέση με το πως τα πήγαμε εμείς, γιατί η τιμή της μετοχής είναι σημαντική; Διότι, ναι, η αξιοπιστία μιας επιχείρησης, μιας εισηγμένης επιχείρησης κρίνεται πρωτίστως από τους επενδυτές και τους μετόχους της. Μιλήσατε για την εταιρεία την ίδια. Λοιπόν, η εταιρεία η ίδια, η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη τα οποία πήραμε πίσω. Αλλά σάς ενοχλεί αυτή η αλήθεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή - Η ώρα του πρωθυπουργού

Και επειδή μερικές φορές μια εικόνα χίλιες λέξεις, αυτή είναι η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ. Τη βλέπετε καλά; Μεσοσταθμικά κάτω από τα 2 ευρώ επί δικών σας ημερών. Αυτή τη στιγμή, στα 5,36 πράγματι, είχε φτάσει και στα 10. Και η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σάς το ξαναπώ, είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μάς παραδώσατε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να αμφιβάλλει ότι η ΔΕΗ ήταν στα όρια της χρεοκοπίας και ότι σώθηκε μέσα από μια σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Αλλά και μια επιχείρηση η οποία μπόρεσε, ακριβώς επειδή ανέταξε τα οικονομικά της, να στηρίξει τους πελάτες της μέσα από σημαντικές εκπτώσεις τις οποίες έδωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Και επειδή μιλήσατε ακόμα μια φορά για βίαιη απολιγνιτοποίηση και για αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας, θα ήταν καλό, κ. Τσίπρα, πριν τα λέτε αυτά να ρωτάτε και τους συμβούλους σας, έχετε και πίσω σας το κ. Φάμελλο ο οποίος διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά, να σάς πει πότε ακριβώς μειώθηκε, κ. Τσίπρα, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας. Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015; Το ξέρετε φαντάζομαι. Αν δεν το ξέρετε εσείς κ. Τσίπρα, κ. Φάμελλε το γνωρίζετε, έτσι δεν είναι; 20 τεραβατώρες. Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα το 2019 από λιγνίτη; Πόσο; 10 τεραβατώρες. Λοιπόν, η κατανάλωση λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε και μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Να σας τα εξηγήσω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ, όχι τόσο σε εσάς όσο στους πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν.

Διότι ο λιγνίτης κατέστη εξαιρετικά ακριβός λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία πρέπει να καταβάλλει μία ρυπογόνος επιχείρηση η οποία παράγει ενέργεια από λιγνίτη, και διότι, και επί δικών σας ημερών, πρακτικά δεν έγινε καμία ουσιαστική επένδυση στα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη με αποτέλεσμα αυτά να φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, ως προς τη δυνατότητα να εξακολουθούμε να παράγουμε ενέργεια από τα εργοστάσια αυτά. Και η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, την πιο γρήγορη, την οποία υιοθέτησε η Κυβέρνησή μας, ήταν πράγματι και περιβαλλοντικά επιβεβλημένη αλλά και οικονομικά ορθή με βάση τις τιμές ενέργειας και με βάση αυτά τα οποία γνωρίζαμε το 2019-2020. Κανείς τότε δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές. Και την ίδια στρατηγική ακολούθησαν όλες οι χώρες. Και πράγματι, όλες οι χώρες οι οποίες είχαν δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ακόμα, έσπευσαν βραχυπρόθεσμα -το τονίζω, βραχυπρόθεσμα για τα επόμενα 2-3 χρόνια- να αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές.

Όμως, δεν εκτιμούμε ότι αυτή η κατάσταση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα συντηρηθεί για πέντε ή για δέκα χρόνια. Και αναγνωρίζουμε επίσης απόλυτα ότι ο δρόμος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της χώρας, σε μία χώρα η οποία παράγει βασικά ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι μονόδρομος. Και μιας και μιλάμε για ΑΠΕ, εσείς που έχετε φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, κ. Τσίπρα, τι ακριβώς κάνατε τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν στην Κυβέρνηση για να προσθέσετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Λοιπόν, για δείτε τα λίγο εδώ. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το διάγραμμα, για κοιτάξτε το καλά. Αυτό ήταν το 2013, προσθήκη ΑΠΕ, πόσα προσθέτουμε κάθε χρόνο. Τι είναι αυτό το μεγάλο κενό εδώ; Αυτό το μεγάλο κενό εδώ τι είναι;»

Αλέξης Τσίπρας: Η δική σας κληρονομιά.

Αλέξης Τσίπρας - Βουλή - Ώρα του Πρωθυπουργού

«Α, η δική μας κληρονομιά. Πάλι δεν προφτάσατε, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, αυτό το μεγάλο κενό τι είναι; Είναι τα «χρόνια ΣΥΡΙΖΑ», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το μεγάλο κενό. Και μετά υπάρχει πράγματι μία απογείωση στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον ήλιο και από τον άνεμο. Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτό το κενό, κ. Τσίπρα και κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα είχε μεγαλύτερη, ακόμα μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από ό,τι έχει σήμερα. Και προφανώς σήμερα, σε αντίθεση με αυτό το οποίο συνέβαινε πριν από πέντε ή από δέκα χρόνια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας αλλά είναι και η γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή ενέργειας.

Αυτή λοιπόν, κ. Τσίπρα, είναι η παρακαταθήκη της δικής σας κυβέρνησης, της φιλοπεριβαλλοντικής αριστεράς, η οποία δημιούργησε αυτό το πολύ μεγάλο κενό στην εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επειδή μάλλον αυτά τα στοιχεία δεν τα γνωρίζατε, σάς συνιστώ την επόμενη φορά να είστε λίγο πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για ενεργειακή μετάβαση. Καταθέτω στα πρακτικά τον σχετικό πίνακα. Μιλήσατε ακόμα μία φορά για την αδυναμία, αδιαφορία, έλλειψη βούληση της Κυβέρνησης να φορολογήσει υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα σας το εξηγήσω λοιπόν και πάλι όσο πιο απλά γίνεται. Ο μηχανισμός τον οποίο έχουμε επιβάλει και λειτουργεί από 1ης Ιουλίου, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος δεν επιτρέπει καν στις εταιρείες να παράγουν υπερκέρδη, διότι έρχεται και τα αποσπά για λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εν τη γενέσει τους.

Αυτός λοιπόν ο μηχανισμός, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος μελετήθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη Ευρωπαϊκού κανονισμού προκειμένου να καταστεί υποχρεωτικός σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως σας ενοχλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, στον τομέα αυτό της διαμόρφωσης μιας εξαιρετικά σύνθετης πολιτικής, υπήρξε -και σε αυτόν τον τομέα θα έλεγα- πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και οι τεχνοκράτες οι οποίοι μας συμβουλεύουν, είναι σε θέση σήμερα, κ. Τσίπρα, να διαμορφώνουν Ευρωπαϊκές πολιτικές. Και αυτό είναι κάτι που είναι προς όφελος προφανώς της Ελλάδος, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό και για την Ευρώπη. Όπως εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή υπέρμαχοι επιβολής κάποιου είδους πλαφόν, ας το ονομάσουμε πλαφόν, για να καταλαβαίνουμε περίπου τι λέμε. Ένα ανώτατο όριο στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, ήταν πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Και όμως, σήμερα 15 τουλάχιστον Ευρωπαϊκές χώρες το στηρίζουν και είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εξασφαλίσει μετά από μεγάλη δουλειά, συστηματική δουλειά και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, ως πρόταση στο Συμβούλιο Κορυφής για να μπορέσει μετά να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη. Είναι μία επιτυχία αυτό και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία έστω και με καθυστέρηση, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δράσει συνολικά και συλλογικά για να αποτρέψει μία διεθνή κρίση με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή όλων των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αυτά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης. Και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι ναι σήμερα -θα το ξαναπώ πολλές φορές- λέτε ότι συνέχεια παρουσιάζουμε ειδυλλιακή εικόνα.

Κύριε Τσίπρα, δεν υπάρχει ομιλία στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί ως αποτέλεσμα μιας κρίσης δεκαετίας και ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό κι ένα άλμα παραγωγικότητας, προκειμένου να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή - Η ώρα του πρωθυπουργού

Δεν ζούμε σε κανένα «ροζ συννεφάκι», ούτε ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι καλά. Αλλά εδώ συγκρίνονται πολιτικές επιλογές. Η κυβέρνηση αυτή έχει μιλήσει με πράξεις, έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο -και εσείς χαίρομαι που το αναγνωρίσατε- είναι πολύ σημαντικό, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Θα επαναλάβω ακόμα μία φορά, ότι μπορεί να δρομολογηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ακριβώς επειδή δημιούργησε ανάπτυξη η οποία προκάλεσε δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη συνέχεια για τη στήριξη της κοινωνίας.

Και αυτή η ανάπτυξη, κ. Τσίπρα και κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθε από την παραδοσιακή κατανάλωση με δανεικά. Είναι μία ανάπτυξη η οποία ήρθε από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. Και αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμα την πλήρη της δυναμική. Όμως, σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μπαίνει και ο τουρισμός προφανώς μέσα στον συνολικό υπολογισμό των εξαγωγών.

Μιλήσατε απαξιωτικά για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα. Αλήθεια; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι σήμερα η Ελλάδα, είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ότι οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους επενδυτές. Οι επενδυτές έρχονται και προσβλέπουν σε υπεραξία και καλά κάνουν διότι έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία. Οι επενδύσεις αυτές, τις θέλουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα διότι δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, διότι τα παιδιά που φύγανε στο εξωτερικό -επί δικών σας ή μάλλον και επί δικών σας ημερών- τώρα για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται ότι «ναι, αξίζει τον κόπο να σκεφτώ να γυρίσω στην Ελλάδα», γιατί υπάρχουν καλές δουλειές, καλοπληρωμένες δουλειές, οι οποίες ταυτόχρονα συνδυάζονται και με μία χώρα η οποία φαίνεται να έχει βρει την πορεία της προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Και ναι, δεν αφορούν όλους αυτές οι δουλειές, γιατί προφανώς έχουμε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμα είναι στον κατώτατο μισθό και δοκιμάζονται σήμερα από τον πληθωρισμό. Αλλά ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα, με τις αυξήσεις που κάναμε είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι πάνω από την Πορτογαλία σήμερα που μιλάμε ο κατώτατος μισθός. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 63 ευρώ και θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαΐου του 2023, με βάση τη διαδικασία την οποία έχουμε δρομολογήσει. Και είναι απαραίτητο να υπάρχει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν έχουμε απέναντί μας αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας με αυτή την ένταση. Όμως σήμερα υπάρχει μια οικονομία η οποία δουλεύει, παράγει, επενδύσεις γίνονται, επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), επειδή μιλήσατε, και το ΓΕΜΗ βασικά ξέρετε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι οι μεγάλες εταιρίες που διαμορφώνουν τα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΜΗ.

Λοιπόν, στοιχεία ΓΕΜΗ πανελλαδικά, πρώτο εξάμηνο 2022: Συστάσεις επιχειρήσεων, 34.341. Διαγραφές επιχειρήσεων, 9.515. Kάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω, δεν πανηγυρίζουμε. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Όμως, από την άλλη, δεν μπορούμε να μην αρνηθούμε ότι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει αυτή η Kυβέρνηση είναι πολύ σημαντικές αλλά ταυτόχρονα είναι παρεμβάσεις οι οποίες κινούνται στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση ξέρετε, κ. Τσίπρα…Είμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν το ζητάτε νωρίτερα, δεν το κάνετε πάντα και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Αλλά μου έκανε πολύ εντύπωση, μιλήσατε συνολικά παραπάνω από μια ώρα. Απευθύνεστε στον Ελληνικό λαό διεκδικώντας να με αντικαταστήσετε ως Πρωθυπουργός και καλά κάνετε, αυτή είναι η θεμιτή φιλοδοξία οποιουδήποτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πόσο χρόνο αφιερώσατε να μιλήσετε για το τι θα κάνετε εσείς; Πόσο χρόνο; Για το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τι μας είπατε; 30 δευτερόλεπτα στη δευτερολογία σας. Τόσο πολύ πιστεύετε αυτά που λέτε; Τόσο πολύ τα πιστεύετε; Ευτυχώς δεν μιλήσατε περισσότερο, γιατί όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνεται η συνοχή των επιχειρημάτων σας. Κάτι ξέρετε και δεν το προβάλλετε. Το είπατε μια φορά, είδατε ότι στοίχισε 25 δισεκατομμύρια, δεν το είχατε κοστολογήσει καν και σου λέει, «κάτσε να το αποσύρω αυτό σιγά-σιγά διότι δεν αντέχουν και σε πολύ κριτική αυτά». Λοιπόν, θα σας πω κάτι, κ. Τσίπρα, γιατί μιλήσατε και για τα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή, σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια -ξέρετε δεν τα αυξάνουμε εμείς, τα επιτόκια αυξάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- το κόστος δανεισμού και τα spreads αποτυπώνουν τη διαφορά ρίσκου κάθε χώρας στην Ευρωζώνη ανάλογα με τα δημοσιονομικά της στοιχεία και τις ευρύτερες προοπτικές της.

Κοιτάξτε να δείτε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα ισχυρή, μια χώρα των G7. Πήγε η Πρωθυπουργός και εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. Ήταν το δικό της πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή πρόγραμμα του Μάντσεστερ, θα το πούμε, ή του Μπέρμινγχαμ, δεν ξέρω πώς θέλετε…

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή - Η ώρα του πρωθυπουργού

Όχι, δεν εξήγγειλε μόνο αυτό. Εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα. Και τινάχθηκε η Βρετανική οικονομία στον αέρα και οι αγορές την τιμώρησαν. Καλά εγώ δεν θα κρίνω το πρόγραμμά της, εγώ το αποτέλεσμα βλέπω. Λοιπόν, το αποτέλεσμα ενός μη κοστολογημένου προγράμματος. Σκεφτείτε τι θα έκαναν ο αγορές αν εσείς παίζατε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν -πώς τα λέγατε εκεί- με τους ζουρνάδες αν ποτέ ξαναρχόσασταν στα πράγματα. Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Αν συμβαίνει αυτό στη Μεγάλη Βρετανία, χώρα G7 με το δικό της νόμισμα, στην Ελλάδα η οποία ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα χρέους, δείχνει τραγική, τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία να αντιληφθείτε το τι έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, να έρχεστε σήμερα και να επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος και να λέτε ακριβώς τα ίδια με αυτά τα οποία είπατε το 2014.

Και τέλος, ένα θέμα το οποίο αφορά συνολικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η εικόνα της χώρας εντός και εκτός Ελλάδος. Μας είπατε ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα είναι παράγων αστάθειας γιατί η πολιτική την οποία ακολουθούμε, εν πάση περιπτώσει, δεν συμβαδίζει με αυτά τα οποία εσείς πιστεύετε.

Δεν είναι «έβδομο θαύμα του κόσμου» η Ελληνική οικονομία, όπως έγραψαν οι Financial Times. Λοιπόν, εγώ θέλω να είμαι πιο συντηρητικός. Αλλά σας διαβεβαιώνω, κ. Τσίπρα -και πείτε το και στον ξάδερφό σας- ότι όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα, δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε είναι στο payroll της Κυβέρνησης. Για να ξεκαθαρίσουμε και τα πράγματα ως προς την αντίληψη την οποία έχουμε για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης σε αυτή τη χώρα».

Αλέξης Τσίπρας - Βουλή - Ώρα του Πρωθυπουργού

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσιπρα στην Βουλή, τόσο στην πρωτολογία όσο και στην δευτερολογία του, με προσωπική επίθεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, δριμεία κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολιτευσης για την συζήτηση στην Ολομέλεια, με τα μικρότερα να κατηγορούν Μητσοτάκη και Τσιπρα για "κοκορομαχία"


ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Αφωνία για τα υπερκέρδη, αμνησία για τις ΑΠΕ

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή, οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, Τομεάρχης και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν τα κάτωθι:

«Ο κ. Μητσοτάκης, επειδή δεν είχε ούτε μια κουβέντα να πει για φορολόγηση των υπερκερδών στο ρεύμα και για μείωση των τιμών ρεύματος, προσπάθησε να φιλοτεχνήσει μία ψευδή εικόνα, με ανυπόστατα στοιχεία, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Εφόσον η μνήμη του δεν τον βοηθά, θα του υπενθυμίσουμε τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην οποία ήταν Υπουργός:

  • Σχεδόν ανύπαρκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ την περίοδο 2013-2015, η οποία παρέμεινε υποτονική έως το 2016
  • Ιλιγγιώδες έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, το χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των ΑΠΕ, και θηριώδη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που επιβάρυναν τους καταναλωτές
  • Απώλεια εμπιστοσύνης επενδυτών και αντιδράσεις πολιτών
  • Απουσία νέου μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ που θα εξασφάλιζε διαφάνεια και χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης για τα έργα, και άρα χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες
  • Αντιδράσεις λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 κατάφερε να:

  • Εξυγιάνει και να καταστήσει πλεονασματικό τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, τον οποίο παρέδωσε με «μαξιλάρι» ασφαλείας το 2019, χωρίς να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τους καταναλωτές
  • Θεσπίσει εγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης για τις ΑΠΕ, χωρίς να θίξει τα έργα που είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία και να υπονομεύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη
  • Θεσπίσει και διενεργήσει ανταγωνιστικές διαδικασίες για τα νέα έργα ΑΠΕ. Τα έργα των ~3.000 MW που εντάχθηκαν στο πλαίσιο στήριξης βάσει του πλαισίου που δημιουργήθηκε την περίοδο 2016-18, είναι αυτά που εγκαθίστανται από το 2018 μέχρι και σήμερα με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα 24 ή και 36 μηνών και ρήτρες, και θα εντάσσονται ακόμα μέχρι και το 2023 με τις παρατάσεις που έλαβαν λόγω της πανδημίας. Αυτά διαφήμιζε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.
  • Θέσει πλαίσιο για την ανάπτυξη μικρών αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και των λοιπών τεχνολογιών ΑΠΕ χωρίς διαγωνισμούς, με σταθερές εγγυημένες τιμές
  • Θεσπίσει στην Ελλάδα τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων -μαζί με προβλέψεις διευκολύνσεων και προτεραιοτήτων για την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
  • Ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ τον Φεβρουάριο του 2019 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες

Το πρόβλημα δεν είναι η αμνησία του κ. Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η υποθήκευση των ΑΠΕ από τη δική του κυβέρνηση με:

  • Την ψευτο«απλοποίηση» της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ που οδήγησε σε υπερθέρμανση και «φούσκα» αδειών
  • Τη νέα χρεοκοπία του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, το 2020, που οδήγησε σε χαράτσι στα έργα ΑΠΕ και σε τέλος στο πετρέλαιο κίνησης.
  • Το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει εδώ και 3μιση χρόνια να κάνει μόνο δύο διαγωνισμούς για νέα έργα ΑΠΕ, και κράτησε τις διαγωνιστικές διαδικασίες παγωμένες για 2 χρόνια.
  • Τη συστηματική υπονόμευση, εδώ και τρία χρόνια, των ενεργειακών κοινοτήτων.
  • Την καθυστέρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.
  • Το πάγωμα του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ αλλά και του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα ξεμπλόκαρε τα θαλάσσια αιολικά»
AP - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ηλεκτρισμός - ανεμογεννήτριες


Κόμματα ήσσονος αντιπολίτευσης: «κοκορομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ο Χάρης Δούκας, Γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε «Ο Πρωθυπουργός ανέφερε σήμερα πως μέσω του εθνικού μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων, εχουν εισπραχθει 2.7 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες. Όμως, στην πράξη έχουν εισπραχθεί τα 2.2 δισεκατομμύρια εκ των οποίων 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τις ΑΠΕ , που έτσι κι αλλιώς κατέληγαν στο κράτος, και όχι στα ταμεία των εταιρειών. Ας αφήσουμε λοιπόν τα λογιστικά τερτίπια. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πόσα χρήματα δίνονται για επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Μητσοτάκης και Τσίπρας, οι συναυτουργοί της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας, που υλοποίησαν διαδοχικά την πολιτική της ιδιωτικοποίησης κι “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας, γιγαντώνοντας τους ιδιώτες - παρόχους, που θέσπισαν τα χρηματιστήρια ενέργειας, που απαξίωσαν τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, μέσω της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, που επέβαλαν και ψήφισαν μαζί τα δυσβάσταχτα χαράτσια στα καύσιμα και το ρεύμα, τσακώνονται τώρα πάνω στις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής τους και “κοκορομαχούν” για το ποιο είναι το ποσοστό της “εισαγόμενης” ακρίβειας και ποιο της “εγχώριας”!

Με αυτόν τον τρόπο συγκαλύπτουν ότι η ενεργειακή φτώχεια κι ακρίβεια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σ’ όλο τον κόσμο, δεν είναι “φυσικό φαινόμενο”, αλλά αποτέλεσμα της ίδιας ακριβώς στρατηγικής -πολύ πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία- που και οι ίδιοι εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι και οι δύο κοροϊδεύουν απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό, με δήθεν “λύσεις” και προτάσεις, οι οποίες δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τους μηχανισμούς που εκτινάσσουν τις τιμές στην ενέργεια, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και υπέρ των κερδών των ενεργειακών ομίλων. Η διαφορά τους βρίσκεται μόνο στον τρόπο που οι λαοί θα πληρώσουν αυτά τα κέρδη.

Η απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της πολιτικής που εκπροσωπούν Μητσοτάκης και Τσίπρας, δηλαδή στην αντίπερα όχθη των αξιώσεων του κεφαλαίου και των δεσμεύσεων της ΕΕ. Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στην κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κόντρα στις δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Και αυτό ο λαός, με τον αγώνα του, μ’ εμπιστοσύνη και συμπόρευση με το ΚΚΕ, έχει όλη τη δύναμη να το επιβάλει».

 Αλέξης Τσίπρας - Βουλή - Ώρα του Πρωθυπουργού

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση αναφέρει

«Τα δύο κόμματα, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της ακρίβειας και της κατάρρευσης, «αναμετρήθηκαν» στο ελληνικό κοινοβούλιο δήθεν για την ακρίβεια, με μοναδικό σκοπό να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο. Πρόκειται για μία φτηνή κομματική αντιπαράθεση από χρεωκοπημένα κόμματα, τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα στην ολοκληρωτική χρεωκοπία. Ο ΣυΡιζΑ που με τους νόμους που ψήφισε (ΝΟΜΕ, Χρηματιστήριο Ενέργειας), εξυπηρέτησε τους ολιγάρχες, «μαλώνει» με τη Ν.Δ., που εφαρμόζει στο έπακρο την εξυπηρέτηση του «καρτέλ» ενέργειας! Είναι σαν να τσακώνεται ο Πινόκιο με τον βαρώνο Μινχάουζεν! Μόνο που το έργο δεν είναι κωμωδία, αλλά τραγωδία για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα

Αγρίνιο: Νεαρός αυτοϊκανοποιούταν έξω από Δημοτικό Σχολείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ