Οικονομία

24 Οκτωβρίου 2022 09:31 Τελευταία ενημέρωση : 24 Οκτωβρίου 2022 20:31

“Καλάθι του νοικοκυριού” - Παπαθανάσης: Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου, χωρίς πλαφόν στα προϊόντα

Διάβασέ μου το...

Πόσο συχνά θα αλλάζουν τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο “καλάθι”. Έρχεται αύξηση του αριθμού των ελεγκτών. Πόσα είναι τα κρούσματα αισχροκέρδειας.

“Καλάθι του νοικοκυριού” - Παπαθανάσης: Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου, χωρίς πλαφόν στα προϊόντα
-

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν την Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το «καλάθι» του νοικοκυριού», το οποίο, όπως είπε επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου.

«Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού», είπε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος είπε πως δεν θα υπάρξει πλαφόν στα πόσα προϊόντα θα μπορούν να αγοράζουν μεμιάς οι καταναλωτές, όπως είχε συμβεί, υπενθύμισε, με τα αντισηπτικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, για τα οποία είχε οριστεί πλαφόν τεμαχίων για κάθε αγορά.

«Υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά για τις τιμές και για κρούσματα αισχροκέρδειας» είπε ο κ. Παπαθανάσης, αναφέροντας ακόμη πως «Θα αυξηθεί το προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών, με μετακινήσεις και μετατάξεις».

Ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε πως από τους ελέγχους που γίνονται, «προκύπτει αισχροκέρδεια στο 6%-8% των περιπτώσεων ελέγχου στην αγορά»

Καλημέρα Ελλάδα - Παπαθανάσης - Μούσιος

Στην συζήτηση παρενέβη και ο Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, λέγοντας πως λόγω και της ενεργειακής κρίσης, «έχουν κλείσει εκατοντάδες αρτοποιεία και πολλά άλλα συντηρούνται χάρη στην «επιδότηση» τους, μέσω της προσωπικής εργασίας δύο και τριών μελών της οικογένειας του αρτοποιού».

Ο κ. Μούσιος ζήτησε να συνεχίσει να είναι ενισχυμένη η επιδότηση των φούρνων έναντι των ανατιμήσεων των τιμών στην ενέργεια, ενώ επεσήμανε πως «δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ψωμί στο «καλάθι του νοικοκυριού». Δεσμεύθηκε ο κ. Γεωργιάδης και είπε ότι θα μπει το κατεψυγμένο ψωμί και αυτό πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια».

Χαρίτσης: κυβέρνηση διαφημίζει το καλάθι της εξαπάτησης

Σε δήλωση του Αλέξη Χαρίτση, Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται τα εξής: «Την ώρα που το σούπερ μάρκετ έχει γίνει εφιάλτης, η αισχροκέρδεια σαρώνει την αγορά, η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής ξεπερνά κάθε προηγούμενο και το διαθέσιμο εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη,  η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει την πρωτοφανή κρίση με επικοινωνιακά τερτίπια. Το «καλάθι του νοικοκυριού», που αφορά μόλις πενήντα από τα χιλιάδες προϊόντα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση, κάτι που άλλωστε τονίζουν και με ανακοινώσεις τους οι φορείς της αγοράς. Αντί για εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή πάταξη της αισχροκέρδειας, αντί για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως άλλωστε συστήνει η ΕΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εξαπατά την κοινωνία που δοκιμάζεται. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά την κρίση. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης σημειώνεται «Το περιβόητο «καλάθι της νοικοκυράς» είναι άλλη μία λαϊκίστικη «πομφόλυγα» της κυβέρνησης για να καλύψει επικοινωνιακά τις εγκληματικές της αστοχίες και την παροιμιώδη ανικανότητα της. Η αλήθεια είναι ότι το πραγματικό «καλάθι της νοικοκυράς» αδειάζει, ενώ τα σεντούκια των καρτέλ ξεχειλίζουν από τα υπερκέρδη. Αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και την ενέργεια, εάν δεν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και των καυσίμων, εάν δεν αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας και δεν συναφθούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με αξιόπιστους, μη εχθρικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι συνέπειες για την Ελλάδα και τους Έλληνες θα είναι ολέθριες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα στείλουν την «κυβέρνηση των αρίστων», στον κάλαθο των αχρήστων, όπου και ανήκει».


Ειδήσεις σήμερα:

Εθνική Οδός - Τροχαίο: σκοτώθηκε προσπαθώντας να πιάσει το μπουλόνι της ζάντας

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε πληρώνονται ανά Ταμείο

Πάτρα - ΕΚΑΒ: Ο “τραυματίας” ήταν… ματιασμένος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ