Οικονομία

21 Νοεμβρίου 2022 07:59 Τελευταία ενημέρωση : 21 Νοεμβρίου 2022 14:26

Προϋπολογισμός 2023: Στην Βουλή το τελικό σχέδιο

Διάβασέ μου το...

Για ιστορικό Προϋπολογισμό κάνει λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Προϋπολογισμός 2023: Στην Βουλή το τελικό σχέδιο
-

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2023.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που έκανε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση και η επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους για το 2023 στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του στις 17 Δεκεμβρίου.

έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ποσοστό κοντά στο 5,5% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο), ενώ το επόμενο έτος το ποσοστό, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου. Παράλληλα, εφέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. "Αγκάθι" θα αποτελέσει ο πληθωρισμός, ο οποίος θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή του 10%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος.

Ιδιαίτερα σημαντικό, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρυσι κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ. Ήτοι, σε μια τριετία το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά περίπου 50 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, δίδοντας "ισχυρό σήμα" στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

Σταϊκούρας : Ιστορικός ο νέος προϋπολογισμός

«Ιστορικό» χαρακτήρισε, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, καθώς όπως επισημαίνει «είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Παράλληλα, ο νέος προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «ένας προϋπολογισμός ο οποίος αναδεικνύει τις αντοχές και την αυξημένη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια διαδοχικών κρίσεων, καταγράφει τη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της, καθώς και τη σημαντική- άνω των 5 μονάδων, σε σχέση με το 2019- υποχώρηση της ανεργίας, ενώ αποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ρεύμα - ΔΕΗ: τα τιμολόγια για τον Δεκέμβριο

Κάσος: Ισχυρός σεισμός και προειδοποίηση για τσουνάμι - Αισθητός σε Τουρκία και Αίγυπτο

“Κιβωτός του Κόσμου” - Μητέρα: χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί! (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ