Κόσμος

28 Δεκεμβρίου 2022 17:27

Ουκρανία - Ντανίλοφ: Σατανάς ο Πούτιν και διάβολος ο Κύριλλος

Διάβασέ μου το...

Καυστικά σχόλια με φόντο τη διαμάχη για την  «Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου»

Ουκρανία - Ντανίλοφ: Σατανάς ο Πούτιν και διάβολος ο Κύριλλος
-

«Αν δεν έχετε σχέσεις με τη Βότε να την απαρνηθείτε επισήμως και να πείτε ότι... ο Πούτιν είναι Σατανάς και ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, είναι επίσης διάβολος».

Δεν... μασάει τα λόγια του ο Ολεκσέι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, καλώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του να αποστασιοποιηθεί από το καθεστώς της Μόσχας.

Ο 44χρονος Ντανίλοφ προέβη στις καυστικές αυτές δηλώσεις σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με φόντο τη διαμάχη για την παραμονή της στην παγκοσμίου φήμης «Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου», ένα ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στο Κίεβο, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Το μοναστικό συγκρότημα είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Επί του παρόντος, η δικαιοδοσία του χώρου μοιράζεται ανάμεσα στο Κρατικό Μουσείο, το Εθνικό Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο Κιέβου-Πετσέρσκ και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Από την ίδρυσή του το 1051, το μοναστήρι έχει γίνει το «υπ' αριθμόν 1» κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, μέχρι τον Μάιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Εκείνη την εποχή, όμως διέκοψε επισήμως τους δεσμούς της με τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζοντας έντονα τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν.

«Οι Ρώσοι δεν πρέπει να βλέπουν τους Ουκρανούς ως εχθρούς», διατείνεται ο Ολεκσέι Ντανίλοφ, προσθέτοντας επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, γίνεται «δόλωμα» για το Κρεμλίνο.

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, η μίσθωση της εκκλησίας για το μοναστήρι των Σπηλαίων στο Κίεβο λήγει με την έλευση του νέου έτους.

Ο επικεφαλής του μοναστηριού των σπηλαίων, Πάβελ Λέμπεντ, στράφηκε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να μην αλλάξει το καθεστώς.

Ειδήσεις σήμερα:

Ίλιον - βιασμός 15χρονου: η αντιγραφή τηλεοπτικής σειράς, η “αγέλη” και το θύμα

Παπαδόπουλος: Ο Κούγιας αγόρασε την υπόθεση Πισπιρίγκου δεν του ανατέθηκε

Boxing Day: Μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου ποδοσφαιριστή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ