Κόσμος

06 Φεβρουαρίου 2023 06:23 Τελευταία ενημέρωση : 06 Φεβρουαρίου 2023 10:10

Τουρκία - Σεισμός: Πολύνεκρη η δόνηση των 7,8 Ρίχτερ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί στις δύο πλευρές των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία, πυο βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του νυχτερινού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Τουρκία - Σεισμός: Πολύνεκρη η δόνηση των 7,8 Ρίχτερ (εικόνες)
-

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 440 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. 

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Ακόμη, τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτήρια εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα τη βόρεια Συρία κι είχε επίκεντρο τη νότια Τουρκία, σύμφωνα τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ.

Την θλίψη του εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν άμεσα πόροι και θα σταλεί βοήθεια στις δυο χώρες.

Τουρκία - σεισμός - 7.8 ρίχτερ

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την νότια Τουρκία, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Συρία, όου επίσης υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Το επίκεντρο του σιεσμού, που σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδος), ήταν κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην πόλη Καχρανμαρμαράς.

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν εν μέρει ή ολοσχερώς.

Τουρ.κία - σεισμός - 7.8 ρίχτερ

Τουρ.κία - σεισμός - 7.8 ρίχτερ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στη δική του πόλη κατέρρευσαν 16 κτήρια.

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτήρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Τουρ.κία - σεισμός - 7.8 ρίχτερ

Εκατοντάδες νεκροί στην Συρία

Ακόμη, τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτήρια εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα τη βόρεια Συρία κι είχε επίκεντρο τη νότια Τουρκία, σύμφωνα τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ.

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε βόρειους και δυτικούς τομείς της χώρας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, που απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαθέτουν αυτοκίνητα να βοηθήσουν στη διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία.

Υγειονομικός αξιωματούχος στην επαρχία Χαλέπι, η οποία υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη θύματα κάτω από τα συντρίμμια και ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίρια, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Τουρκία - σεισμός - 7.8 ρίχτερ

Ο σεισμός καταγράφηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την πόλη Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) και είχε εσταικό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο και στην Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Στην πόλη Βαν, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 έγινε σεισμός εντάσεως 7,2 Ρίχτερ, που μαζί με τον μετασεισμό της 9ης Νοεμβρίου 2011, κόστισαν την ζωή σε 601 πολίτες.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην πόλη Ελαζίγ στοίχισε την ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ άλλοι 66 άνθρωποι πέθαναν από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Σμύρνη, τον Οκτώβριο του 2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Αττική Οδός: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα λόγω του χιονιού

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: η ημέρα που ξεκληρίστηκε η κορυφαία ομάδα

Κατέρρευσε στον χορό – Θρήνος στο γλέντι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ