Κόσμος

07 Φεβρουαρίου 2023 06:21 Τελευταία ενημέρωση : 07 Φεβρουαρίου 2023 11:03

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Χιλιάδες νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό οι νεκροί έφτασαν τους 4.365. Νέος σεισμός στην κεντρική Τουρκία σκόρπισε τον τρόμο τα ξημερώματα.

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Χιλιάδες νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής (εικόνες)
-

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία τα ξημερώματα χθες Δευτέρα είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 3,381 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.805 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

AP - σεισμός - Τουρκία

Νέος σεισμός στην κεντρική Τουρκία

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Τουρκία - σεισμός - 7,8 ρίχτερ - ζημιές - Συρία

“Πάγωσε” η προεκλογική περίοδος

«Η καταστροφή του αιώνα» χαρακτηρίζεται στην Τουρκία ο μεγάλος σεισμός που έπληξε τις 10 πόλεις της ανατολικής Τουρκίας. Η χώρα έχει παραλύσει, κηρύχθηκε εθνικό πένθος για 7 ημέρες, τα σχολεία έκλεισαν σε όλη τη χώρα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και γίνεται πλέον ένας αγώνας με τον χρόνο για να βγάλουν τις χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, όπως μεταδίδει από τα Άδανα η ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Η ατζέντα στην Τουρκία δεν είναι πια η ίδια. Ούτε προεκλογική εκστρατεία πλέον υπάρχει, ούτε και πολιτική επικαιρότητα. «Προτεραιότητα δίνουμε στις εργασίες διάσωσης», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε κανένα πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί να συζητηθεί πλέον ενόσω κάτω από τα ερείπια υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι, ζωντανοί ή νεκροί. Ούτε καν τίθεται το ερώτημα αν θα ακυρωθούν οι εκλογές ή όχι. Πρώτα θα τελειώσουν οι εργασίες διάσωσης και μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, μαζί με την ελληνική αποστολή που έχει μεταβεί εκεί για βοήθεια, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος από τον δίδυμα σεισμό στην Τουρκία. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι είναι πιθανό να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε πως από την πρώτη στιγμή προέβλεψε ότι οι νεκροί από το δίδυμο σεισμό θα ξεπεράσουν τους 10.000 κι αυτό λόγω των κτηρίων στην περιοχή που δεν έχουν επαρκή αντισεισμική θωράκιση. Συμπλήρωσε δε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει 8-10 μήνες με σεισμός 7 ρίχτερ, χωρίς να αποκλείεται κι ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που προηγήθηκαν. Τέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο ενδεχόμενο οι σεισμοί αυτοί να επηρεάσουν τη χώρα μας, εξηγώντας γιατί αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό.

Για την τρομακτική του εμπειρία, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Νίκος Καρύδας, βοηθός προπονητής στην Γκαζιάντεσπορ, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του Αλέξη Παπαδάτου, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία στις πληγείσες περιοχές και έχει επιστρέψει ήδη στην Ελλάδα. «Ξύπνησα από τη σεισμική δόνηση και κρύφτηκα κάτω από ένα γραφείο περιμένοντας να τελειώσει ο σεισμός, αλλά η διάρκεια του ήταν πολύ μεγάλη. Όταν τελείωσε κατέβηκα κάτω και είδα ότι διπλανά πολυώροφα κτήρια όπως και το ξενοδοχείο που διέμενα είχαν καταρρεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: γκρεμίστηκε κάστρο 2200 ετών (εικόνες)

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Σχολεία: Ποια θα μείνουν κλειστά την Τρίτη

Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ