Οικονομία

10 Φεβρουαρίου 2023 06:57 Τελευταία ενημέρωση : 10 Φεβρουαρίου 2023 20:05

Πλειστηριασμοί: Ο Άρειος Πάγος δίνει το “πράσινο φως” στα funds

Διάβασέ μου το...

Ανοίγει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς από τα funds, βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Πλειστηριασμοί: Ο Άρειος Πάγος δίνει το “πράσινο φως” στα funds
-

Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των  funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική  τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (56-9) και ακολούθησε την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα.

Ουσιαστικά οι Αρεοπαγίτες, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι ανάβουν το πράσινο φως στα  funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους  σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (56-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Πλειστηριασμός σπιτιού - πλειστηριασμός - σπίτι - κατοικία

Σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρειος Πάγος με κατά πλειοψηφία απόφασή του έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τη δικαστική αυτή απόφαση  -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού. Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό,  και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό*. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε. Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds. Με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων. Με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες. Με προστασία της αγροτικής γης. Η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει «Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία “λύνονται τα χέρια” των funds και των εταιριών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία. Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών».

Κόκκινα δάνεια - χρήματα

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση αναφέρει: «Με μία θλιβερή πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η οποία μάλιστα ορίστηκε σε χρόνο - ρεκόρ, τάχθηκε υπέρ των funds. Χρησιμοποιώντας βέβαια τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣυΡιζΑ, προκειμένου να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων. Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών Ελλήνων πολιτών από funds «αγνώστου διαμονής και μίας λίρας». Προκαλεί θλίψη ότι στον Άρειο Πάγο βρέθηκαν μόλις 9 ανώτατοι δικαστικοί επιπέδου Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Η Ελληνική Λύση δεσμεύεται ότι θα ανατρέψει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας από Funds, όταν ο Ελληνικός λαός την εμπιστευθεί. Όσοι νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων, να είναι βέβαιοι ότι θα έρθει η στιγμή που θα χάσουν τα λεφτά τους και θα βρεθούν κατηγορούμενοι».

«Η δικαιοσύνη και το δίκαιο είναι αλλονών αγαθό: Είναι εκείνο που συμφέρει τον ισχυρότερο και τον εξουσιαστή, ενώ γι’ αυτόν ο οποίος συμμορφώνεται στις εντολές και υποτάσσεται είναι ζημιά - και η αδικία το αντίθετο· και κυβερνάει ο αφέντης τα κορόιδα κι όσους πάνε με το δίκαιο, κι αυτοί, υποτελείς, κάνουν ό,τι συμφέρει εκείνον, μια και είναι ο πιο δυνατός», Θρασύμαχος ο Χαλκηδόνιος (Πολιτεία Πλάτωνος), αναφέρει εισαγωγικά σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και συνεχίζει: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά για την δυνατότητα πλειστηριασμών και πράξεων εκτέλεσης γενικά από αρπακτικά ταμεία είναι κατάπτυστη, όχι τόσο κατάπτυστη όμως, όσο οι πολιτικές της σημερινή Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και των μνημονιακών προκατόχων της, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια. Η Δικαιοσύνη είναι σαφές πως δεν είναι απλά τυφλή, αλλά ταξική, το ζήτημα όμως είναι το πολιτικό σύστημα που δημιουργεί αυτό το απάνθρωπο πλαίσιο για τους πολίτες και την κοινωνία εντός της μνημονιακής διαδικασίας που τάχα μου δήθεν τελείωσε. Έτσι βγήκαμε από τα μνημόνια; Με πλειστηριασμούς και εξώσεις στα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου; Γι' αυτό είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ΜέΡΑ25 που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει μετ' επιτάσεως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις με τον "Οδυσσέα" απέναντι στον "Ηρακλή" της Κυβέρνησης και του μνημονιακού τόξου.  Διότι δεν υπάρχει δικαστική οδός για να προστατευτούν πραγματικά οι πολίτες όπως φαίνεται από αυτή την λεηλασία. Υπάρχει πολιτικός δρόμος, όπου η κοινωνία και τα κινήματα μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αλλαγή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών, τις οποίες δυστυχώς πέρα από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) υπηρετεί και η Δικαιοσύνη».


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Τρένα: Αλλαγές σε δρομολόγια την Παρασκευή

Σεισμός στην Τουρκία: Πολίτες κατά Ερντογάν για αδιαφορία

Καιρός: Η “Μπάρμπαρα” φεύγει με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ