Κόσμος

10 Φεβρουαρίου 2023 10:07 Τελευταία ενημέρωση : 10 Φεβρουαρίου 2023 19:52

Σεισμός Τουρκία: Διάσωση 17χρονου μετά από 94 ώρες στα συντρίμμια (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Συγκλονίζει η στιγμή που το παιδί βγαίνει και αγκαλιάζει την οικογένεια, αλλά και τη διασώστριά του.

Σεισμός Τουρκία: Διάσωση 17χρονου μετά από 94 ώρες στα συντρίμμια (βίντεο)
-

Έναν 17χρονο που ήταν επί 94 ώρες κάτω από συντρίμμια κτηρίου στο Γκαζιαντέπ έβγαλαν το βράδυ της Πέμπτης οι Τούρκοι διασώστες.

Το παιδί βρισκόταν εκεί επί τέσσερις μέρες και απέξω ήταν μία διασώστρια, η οποία του μίλαγε συνέχεια για να μην κοιμηθεί.

«Έχω έναν γιο σαν κι εσένα», του είπε αγκαλιάζοντάς τον μόλις βγήκε έξω. «Σου ορκίζομαι, δεν κοιμήθηκα τέσσερις μέρες. Δεν κοιμήθηκα προσπαθώντας να σε βγάλω. Σε αγαπώ πολύ», του είπε.

 Η μητέρα του και τα αδέρφια του ήταν εκεί για να τον αγκαλιάσουν, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε κι εκείνη ευχαρίστησε τους διασώστες και τον Θεό, που έβλεπε πάλι το παιδί της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο νεαρός είπε ότι, τις τελευταίες μέρες έπινε τα ούρα του για να επιβιώσει.

Ήταν παγιδευμένος στο υπόγειο διαμέρισμα του κτηρίου και δεν είχε χώρο για να κινηθεί.

Όταν άρχισαν τα μηχανήματα να σκάβουν, αναζητώντας επιζώντες, πανικοβλήθηκε και κινήθηκε. Τότε τον άκουσαν.

Ήταν οι τελευταίες προσπάθειες των διασωστών για να βρουν επιζώντας μετά το σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία την περασμένη Δευτέρα.

Πάνω από 21.000 νεκροί, εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω του Twitter χθες ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».

Στην τύχη τους

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

Σεισμός - Τουρκία - Εγκλωβισμένοι

Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε», κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».


Κίνδυνος χολέρας

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης - Λεχουρίτης: το μποϊκοτάζ, η ακρίβεια και ο καβγάς “στον αέρα” (βίντεο)

Τροχαίο: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία για ζευγάρι Ελλήνων στην Αντιόχεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ