Οικονομία

14 Φεβρουαρίου 2023 13:46 Τελευταία ενημέρωση : 14 Φεβρουαρίου 2023 20:11

Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

Διάβασέ μου το...

Σε τι ποσό θα ανέρχεται το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση
-


Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 11.00ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος θα εξειδικεύσουν τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνέντευξη Τύπου - Κοζάνη

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε «ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία».

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για τους συνταξιούχους, σε δήλωσή της αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης τάζει στους συνταξιούχους για μια ακόμα φορά λαγούς με πετραχήλια. Αφού επί τριάμιση χρόνια τους εξαπάτησε, τώρα προεκλογικά ανακοίνωσε ένα εφάπαξ μικρό επίδομα, που έχει ήδη φάει η ακρίβεια. Οι συνταξιούχοι εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών έχουν χάσει πάνω από 7 δισ ευρώ, καθώς και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Το μη μόνιμο  επίδομα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων από τις κυβερνητικές πολιτικές και είναι πλήρως αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες τους. Οι μόνες αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος οφείλονται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για τη μόνιμη αποκατάσταση όλων των αδικιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, τη μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση του αφορολόγητου για τους συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του ΤΕΚΑ – του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που έχει παραδώσει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στον εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι θα δώσουν την ισχυρή απάντησή τους στις εκλογές.»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σε δήλωσή του σημειώνει: 

«Παρά τις δεσμεύσεις του το 2019 ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, που δεν πήραν αύξηση. Αρκετά με τον εμπαιγμό της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι η ώρα για καθαρές λύσεις:

  • Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024 και ως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό, που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022.
  • Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου/Βρούτση σε ότι αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης, δηλαδή να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη και να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιούργησαν.
  • Να χορηγηθεί νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προτείνουμε. 
  • Να προωθηθούν τα επαγγελματικά ταμεία.
  • Να επανέλθει σε εθνικό έλεγχο το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος για τη νέα γενιά.»

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ΚΚΕ αναφέρει: «Η “άρση των αδικιών” του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς. Άμεση και πραγματική ανακούφιση μπορεί να αποτελέσει αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σε σχετική του δήλωση αναφέρει τα εξής: Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις συνεχίζεται, όπως φάνηκε και από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.  

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, που τόσο καιρό μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους υποσχόμενοι δήθεν αυξήσεις, όταν αποδείχθηκε ότι αυτές ήταν ανύπαρκτες, εφηύραν το τρικ του προεκλογικού επιδόματος! Τόσο ξεδιάντροπος και εξόφθαλμος είναι ο εμπαιγμός των συνταξιούχων από την σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά τις μνημονιακές Κυβερνήσεις, που διαρκώς βαφτίζουν το κρέας ψάρι για να αποκρύψουν τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις.  

Αντί για έκτακτες πενιχρές ενισχύσεις, πρέπει να ανατραπούν οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων από όλους τους συνταξιοδοτικούς νόμους των μνημονιακών Κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Οι συνταξιούχοι, κ. Μητσοτάκη, δεν ξεγελιούνται, ούτε από πολυδιαφημισμένες αυξήσεις που δεν βλέπουν στην τσέπη τους ούτε από προεκλογικούς μποναμάδες. Ως εδώ, λοιπόν, η κοροϊδία σας.


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά - Συζυγοκτόνος: Ούτε είδα ούτε μίλησα στην Λυδία

“Το Πρωινό” - Μαίρη Παναγάκου: ο γιός μου αυτοκτόνησε γιατί τον κατηγορούσαν άδικα (βίντεο)

Κορυδαλλός - Γηροκομείο: Έδεσαν την γιαγιά στο κρεβάτι και της είπαν “ζήσεις – πεθάνεις… εδώ θα μείνεις”


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ