Κόσμος

02 Απριλίου 2023 23:43

Εκλογές στην Φινλανδία: Ήττα της Σάνα Μαρίν - Νικητές οι Συντηρητικοί

Διάβασέ μου το...

Ο Πέτερι Όρπο κήρυξε την την νίκη του και αναμένεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εκλογές στην Φινλανδία: Ήττα της Σάνα Μαρίν - Νικητές οι Συντηρητικοί
-

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, των Σοσιαλδημοκρατών, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο κήρυξε λίγο νωρίτερα την την νίκη του και αναμένεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Φινλανδία - Πέτερι Όρπο

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία», τόνισε.

Με το 93,4% των ψήφων καταμετρημένο, το NCP συγκεντώνει τις περισσότερες από άλλα κόμματα έδρες στη Βουλή.

Φινλανδία - εκλογές

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία - αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Χτυπούσε το παιδί του με... ραβδί!

Τροχαίο - Χανιά: Η στιγμή που αυτοκίνητο πέφτει σε θαμώνες εστιατορίου (βίντεο)

 ΟΑΣΑ: Στάση εργασίας σε λεωφορεία - τρόλεϊ την Δευτέρα 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ