Πολιτική

24 Μαΐου 2023 10:15 Τελευταία ενημέρωση : 24 Μαΐου 2023 16:21

Εκλογές: Σύσκεψη ΠτΔ - πολιτικών αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Διάβασέ μου το...

Η σύσκεψη διήρκησε μισή ώρα και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Εκλογές: Σύσκεψη ΠτΔ - πολιτικών αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
-

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Η σύσκεψη διήρκησε περίπου μισή ώρα και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Οι αφίξεις

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε λίγο μετά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Τρίτος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ακολούθησε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά έφτασε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μητσοτάκης - Τσιίρας - Ανδρουλάκης - Κουτσούμπας - Βελόπουλος

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα έκλεισε, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουάκης, τρίτος στη σειρά πολιτικός αρχηγός, επέστρεψε την διερευνητική εντολή που έλαβε, σύνφωνα με το Σύνταγμα, στην κυρία Σακελλαροπούλου αμέσως, χωρίς να κάνει χρήση  Το ίδιο έκαναν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητοστάκης μια ημέρα νωρίτερα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Πολιτικοί αρχηγοί - Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκης - Τσίπρας - Ανδρουλάκης - Κουτσούμπας- Βελόπουλος - Σύσκεψη - Προεδρικό Μέγαρο

Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου θα συνεδριάσει για μία ημέρα και συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18.00, σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την οποία θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.

Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του προεδρείου και την επόμενη μέρα θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Ως πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών θεωρείται η 25η Ιουνίου.