Κόσμος

31 Αυγούστου 2023 11:00 Τελευταία ενημέρωση : 31 Αυγούστου 2023 12:51

Βρετανία: Ο Μπεν Γουάλας παραιτήθηκε από Υπουργός Άμυνας

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει ο Μπεν Γουάλας για τους λόγους της παραίτησης του απο την θέση του Υπουργού Άμυνας. Ποιος κατέλαβε την θεση του.

Βρετανία: Ο Μπεν Γουάλας παραιτήθηκε από Υπουργός Άμυνας
-

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή και είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει τη θέση του, παραιτήθηκε επίσημα, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο 53χρονος Γουάλας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή έπειτα από εννέα χρόνια στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων στην Άμυνα.

«Εκλέχτηκα βουλευτής το 2005 και μετά τόσα χρόνια είναι καιρός να επενδύσω σε πτυχές της ζωής μου που έχω παραμελήσει και να εξερευνήσω νέες ευκαιρίες», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ,

Η αποχώρηση του δημοφιλούς Γουάλας δυσαρέστησε κάποιους στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, ωστόσο δεν αναμένεται πως αυτό θα αλλάξει την υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Ποιος είναι ο διάδοχος του

Η βρετανική κυβέρνηση όρισε σήμερα τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γκραντ Σαπς νέο υπουργό Άμυνας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Μπεν Γουάλας. Αυτή θα είναι η πέμπτη κυβερνητική θέση του Σαπς τον τελευταίο χρόνο, αφού υπηρέτησε σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία - Μεταφορών, Εσωτερικών υποθέσεων, Επιχειρήσεων και στη συνέχεια στην ενέργεια.

Ο Σούνακ εξήρε τον Γουάλας για το έργο του αναφέροντας στην απαντητική επιστολή του: "Υπηρετήσατε την χώρα μας σε τρεις από τις πιο απαιτητικές θέσεις στην κυβέρνηση: υπουργός Άμυνας, υφυπουργός Ασφαλείας και υφυπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία . Κατανοώ πλήρως την επιθυμία σας να παραιτηθείτε έπειτα από οκτώ χρόνια επιτελώντας τις υπουργικές υποχρεώσεις σας".

Πρώην λοχαγός του βρετανικού στρατού ο 53χρονος Γουάλας ορίστηκε υπουργός Άμυνας το 2019 από τον φίλο και σύμμαχό του, τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αφού είχε υπηρετήσει σε κατώτερες υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις: υπό την κυβέρνηση Μέι, υπηρέτησε ως υφυπουργός αρμόδιος για ζητήματα Ασφαλείας και Οικονομικού Εγκλήματος, από το 2016 έως το 2019, και υπό την κυβέρνηση Κάμερον, υπηρέτησε ως υφυπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία από το 2015 έως το 2016.

Μαζί με τον Τζόνσον ο Γουάλας έγινε σύντομα ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο χρόνο δελεάζοντας και άλλες χώρες ώστε να βοηθήσουν στην προμήθεια της Ουκρανίας με τα όπλα που ζητούσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, η απογοήτευσή του που δεν έλαβε την θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος δεν μπόρεσε να κρυφτεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δείξει ευγνωμοσύνη και όχι να αντιμετωπίζει τους συμμάχους της σαν την "Amazon".

Στη συνέχεια, έγραψε στα ουκρανικά στο Twitter ότι τα σχόλιά του "παρερμηνεύτηκαν σε έναν βαθμό" και ότι, αντίθετα, ήθελε να υπογραμμίσει ότι η σχέση του Λονδίνου με το Κίεβο δεν είναι σχέση συναλλαγών, αλλά συνεργασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολυτεχνειούπολη - Κατάληψη: Επέμβαση της Αστυνομίας στην Σχολή Χημικών Μηχανικών (εικόνες)

Τήνος - Πνιγμός από σταφύλι: “Ήρθαν ιδιώτες γιατροί στο Κέντρο Υγείας για να βοηθήσουν, αλλά....” (βίντεο)

Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα 112 σε Δαδιά και Σουφλί, οι άνεμοι συντηρούν τον εφιάλτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ