Κόσμος

24 Οκτωβρίου 2023 16:36 Τελευταία ενημέρωση : 24 Οκτωβρίου 2023 21:10

Μακρόν: Συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού κατά της Χαμάς

Διάβασέ μου το...

Τη στήριξή του στο Ισραήλ και την ανάγκη λύσης του παλαιστινιακού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ.

Μακρόν: Συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού κατά της Χαμάς
-

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε σήμερα από την Ιερουσαλήμ την «συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού» κατά της Χαμάς εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «αποφασιστικής επανεκκίνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

«Προτείνω στους διεθνείς μας εταίρους να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για να αγωνιστούμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που μας απειλούν όλους», επέμεινε.

«Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και της ασφάλειάς του, όπως και προς το συμφέρον των γειτόνων σας που απειλούνται από τις ίδιες ή γειτονικές οργανώσεις. Ο πόλεμος πρέπει να είναι χωρίς έλεος, αλλά όχι χωρίς κανόνες, διότι είμαστε δημοκρατίες που αγωνίζονται κατά αυτών των τρομοκρατών, άρα δημοκρατίες που σέβονται το δίκαιο του πολέμου και διασφαλίζουν την ανθρωπιστική πρόσβαση» στους πληθυσμούς της Γάζας, είπε.

Εμανουέλ Μακρόν - Ισραήλ

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», την στιγμή που η ένταση στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυξάνεται.

Εμανουέλ Μακρόν - Ισραήλ

Ζήτησε επίσης «την προσοχή όλων επί των πράξεων ορισμένων απέναντι στους παλαιστίνιους πολίτες, η βιαιότητα των οποίων (πράξεων) απειλεί να εξαπλώσει την φωτιά και στην Δυτική Οχθη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πληθυσμό για την «αλληλεγγύη και τα συναισθήματα» της Γαλλίας, λέγοντας ότι και για την χώρα του, που θρηνεί 30 γάλλους νεκρούς, η επίθεση της Χαμάς αποτελεί «μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορίας». «Δεν είστε μόνοι» , είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η τρομοκρατία «είναι ο κοινός μας εχθρός».

Εμανουέλ Μακρόν - Ισραήλ

Αλλά «το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να τεθεί ευλόγως», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς αποφασιστική επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα έχει το απόγευμα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα, ενώ αύριο θα συναντηθεί με ηγέτες της περιοχής με στόχο την προώθηση «ακριβώς της ατζέντας που έχουμε θέσει».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τη Χαμάς» κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

«Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν θα ζει υπό τον τυραννία της Χαμάς», πρόσθεσε προειδοποιώντας πάντως ότι «είναι πιθανόν ότι η σύρραξη θα διαρκέσει πολύ».


Ειδήσεις σήμερα:

Σκουρλέτης: Κατάντια που πήρε το κόμμα ο Κασσελάκης - Ο Τσίπρας έχει υποχρέωση να μιλήσει (βίντεο)

Πρόσφυγες: Εκατοντάδες προσλήψεις μέσω Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ

Κασσελάκης: οι δύσκολες ώρες στην πανδημία και οι... βέρες (βίντεο) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ