EU GROWTHΕνημέρωση και πρόληψη για τον HIV

Ολοκληρωμένο, πολύπλευρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που εστίασε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Growht01 Δεκεμβρίου 2019 09:16
Ενημέρωση και πρόληψη για τον HIV
-

Ανοικτές συμβουλευτικές και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες για τον έλεγχο του HIV, με ωφελούμενες τις ομάδες που απειλούνται περισσότερο από ιό, προσέφερε ολοκληρωμένο πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την ΕΕ. 

Πρόκειται για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου της λοίμωξης HIV σε ομάδες υψηλού κινδύνου στην περιοχή της Αθήνας, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και την αύξηση της προσβασιμότητας στη φροντίδα. Η περίοδος υλοποίησης του Προγράμματος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014.

Στόχος του ήταν η μείωση της επίπτωσης της HIV λοίμωξης μεσοπρόθεσμα, μέσω των στοχευμένων, κάθετων και οριζόντιων, δράσεων σε ομάδες που παρουσιάζουν τον υψηλότερο επιπολασμό. Ο σχεδιασμός του Προγράμματος περιελάβανε τα εξής στάδια:

  1. υλοποίηση προγραμματισμένων street work στο κέντρο της Αθήνας
  2. οργάνωση κινητών μονάδων και ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας για εξέταση και συμβουλευτική σχετικά με την HIV λοίμωξη
  3. λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για την παροχή ενημέρωσης, συμβουλευτικής, υποστήριξης και διασύνδεσης σε θέματα HIV λοίμωξης και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων - ΣΜΝ για τα άτομα των πληθυσμιακών ομάδων-στόχου
  4. παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συμβουλευτικής σε θέματα HIV λοίμωξης και ΣΜΝ σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον (κινητές μονάδες, χώροι συγκέντρωσης ατόμων του πληθυσμού-στόχος)
  5. την υποστήριξη των ατόμων των πληθυσμιακών ομάδων - στόχων με τεκμηριωμένη διάγνωση HIV λοίμωξης, πέραν της καθιερωμένης φροντίδας που παρέχεται από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας (κινητές μονάδες, χώροι συγκέντρωσης ατόμων του πληθυσμού-στόχος).

FACT BOX

Κάρτες - GRοwth - 52 - HIV

 Κάρτες - GRοwth - 52 - HIV

Σχετικά:

https://www.espa.gr/el/Pages/BestPracticesFS.aspx?item=1181

https://bestpractices2007-2013.esfhellas.gr/#p=58

EU GROWTH Photo Gallery