ΡΟΓΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΡΟΓΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

24 Μαΐου 2019 15:26

Το μπρα ντε φερ Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις κρίσιμες ψήφους και η... ισχύς των “δώρων”

Διάβασέ μου το...

*Ο Νίκος Ρογκάκος είναι δημοσιογράφος (οικονομικό ρεπορτάζ) στον ΑΝΤ1.

-

Αντίστροφα μετρά το άνοιγμα της κάλπης, της πρώτης που στήνεται μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού ιστορικού κύκλου με νέα κοινωνικά υποκείμενα στο προσκήνιο, νέες εργασιακές σχέσεις παγιωμένες και τις αναμνήσεις από την περίοδο ante να φαντάζει μακρινή.

Στο φόντο αυτό τα επιτελεία των κομμάτων έχοντας αφήσει κατά μέρος την ευρωπαϊκής ατζέντα, έστω κι αν αυτή σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την καθ΄ ημάς καθημερινότητα, έχουν βγάλει το «αριθμητήριο» για να δουν πού θα ποντάρουν στο φίνις.

Τις προηγούμενες μέρες οι δυο πυλώνες του νέου δικομματισμού έδωσαν τα «ρέστα» τους απευθυνόμενοι με τον τρόπο τους στον κόσμο της αγοράς, υπερτονίζοντας αμφότεροι όλοι έναντι των παραγωγικών φορέων συμφωνούν ότι θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η μεν κυβέρνηση ανακοίνωσε κι άρχιζε να εφαρμόζει μέτρα σταδιακής μείωσης του ΦΠΑ, των φόρων μερισμάτων, της αύξησης των ποσοστών αποσβέσεων, των 120 δόσεων και εξήγγειλε κι άλλες μειώσεις σε κλίμακες και έμμεσους φόρους για το 2020. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι οι εξαγγελίες της για οριζόντιες μειώσεις φόρων ευνοούν τη μεγάλης κλίμακας επιχειρηματικότητα έναντι των μικρών και υπονομεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Από την άλλη η Ν.Δ., που πάγια έχει σημαία την οριζόντια μείωση φόρων υπενθύμισε με συνεχείς αναφορές την πρόθεσή της για γενναία μείωση εισφορών και φόρων εάν κερδίσει τις ευρωεκλογές και έτσι αποκτήσει προβάδισμα για την εθνική κάλπη. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα από την υπερφορολόγηση υπονομεύει τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και την παραγωγή και οδηγεί πόρους από την υγιή οικονομία σε μια επιδοματική πολιτική που στόχο έχει τον εθισμό στην κρατικοδίαιτη «ραθυμία». 

Πρώτη προτεραιότητά του για τα νέα παιδιά, ανέφερε χτες στη Φλώρινα ο Κ. Μητσοτάκης, «είναι οι πολλές, καλές, νέες δουλειές. Αυτό θα έρθει μέσα από εθνικές πολιτικές, από τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Πιστεύουμε ότι ο σκληρά εργαζόμενος ελεύθερος επαγγελματίας δεν πρέπει να έχει συμμέτοχο το κράτος στην επιχείρησή του. Είμαστε το κόμμα της σκληρής δουλειάς και των μικρομεσαίων», υποστήριξε απευθυνόμενος στα δυναμικά κοινά των νέων και των ΜμΕ. 

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα θέσεων στα ΑΕΙ και την ρητορική υποστήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αύξησης του κατώτατου κάνει «μπάσιμο» στην μεγάλη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων που αριθμεί 600.000 πολίτες. Ουσιαστικά και οι δυο φοβούμενοι την αποχή ή την αντισυστημική ψήφο προσπαθούν να προσελκύσουν τους νέους που μπορεί εάν φτάσουν και μέχρι την κάλπη να κρίνουν το αποτέλεσμα. 

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, και η στάση και των δυο μονομάχων έναντι του δημοσίου και των συνταξιούχων που αντιπροσωπεύουν το 70% των κρατικών δαπανών. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δημόσιων φορέων  και υπενθυμίζει τις «απολύσεις Μητοστάκη» ενώ μέχρι το φίνις ο κ. Μητσοτάκης συνεχώς στέλνει μηνύματα ότι δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις ή να υπονομεύσει το ρόλο του δημοσίου αλλά θα φέρει αναβάθμισή του.

Τέλος σε σχέση με τις συντάξεις υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη 13η σύνταξη, τις αναφορές για αύξηση της εθνικής σύνταξης και τα σκληρά διλήμματα να «κλειδώσει» την ψήφο μιας ευρείας ομάδας ψηφοφόρων. «Τώρα η ευθύνη ανήκει σε εσάς, θα χρειαστεί ξανά να μπείτε μπροστά. Να υπερασπιστείτε οι ίδιοι τους κόπους, τις θυσίες αλλά και το μέλλον το δικό σας και των επόμενων γενιών. Την Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ έχει την εντολή κατάργησής τους. Η επιλογή ανήκει σε εσάς» είπε χτες από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας.  

Στον αντίποδα η ΝΔ προσπαθεί να αποδομήσει τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ και την κινδυνολογία που αναπτύσσει έναντι των θέσεων της. Έτσι χτες για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη «δήθεν 13η σύνταξη. Είναι οι ίδιοι που έκοψαν το ΕΚΑΣ και μείωσαν το αφορολόγητο, κόβοντας ουσιαστικά μία ακόμα σύνταξη... Υπόσχονται τα πάντα. Τους έχω ικανούς μέχρι την Κυριακή να δώσουν και τις συντάξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου», είπε.

VIDEO