ΤΣΙΠΤΣΕ ΣΟΦΙΑ
ΤΣΙΠΤΣΕ ΣΟΦΙΑ

16 Ιουνίου 2019 21:24

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις... ανάπτυξη

Διάβασέ μου το...

*Η Σοφία Τσιπτσέ είναι δικηγόρος παρ' Εφέταις, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ.

-

Ζούμε το τελευταίο διάστημα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, όπου η λέξη ανάπτυξη βρίσκεται σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των υποψήφιων συνδυασμών. Όλοι οι υποψήφιοι μιλάνε για μελλοντική ανάπτυξη, αν και εφόσον ο ελληνικός λαός τους εκλέξει,  προσπαθώντας να πείσουν τον πολύπαθο λαό, ότι αυτοί είναι που μπορούν να τα καταφέρουν γιατί έχουν σχέδιο. Τι είναι όμως ανάπτυξη; Είναι μια σχετικά ¨αόριστη¨ έννοια, την οποία προκειμένου να την πετύχεις,  θα πρέπει εξ αρχής να την ορίσεις και να προσπαθήσεις ακολούθως να την προσεγγίσεις.

Στην οικονομία η έννοια ανάπτυξη ορίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας,  της συσσώρευσης κεφαλαίου,,  η αύξηση του πραγματικού εγχώριου προϊόντος και η εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας. Έχει όμως πεδίο εφαρμογής την κοινωνία,  την πολιτεία, εμάς τους ανθρώπους,  την κοινωνική ανάπτυξη. 

Πως μπορούμε όμως να μιλούμε για ανάπτυξη και μάλιστα στα προεκλογικά προγράμματα να μας τονίζουν για άμεση λύση στην ανάπτυξη μέσα από δυο – τρεις κινήσεις που θα κάνουν (αν βγουν),  όταν ακόμα μας ταλανίζουν ως λαό χρόνια προβλήματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα που θα αναπτυχθούν επιγραμματικά κατωτέρω:

Κόκκινα Δάνεια: ένα ζήτημα που έχει καταντήσει γραφικό πια στη χώρα μας. Μία περίοδος ιδεατού πλούτου με υπερχορήγηση δανείων,  έσκασε κυριολεκτικά περί το 2009,  εγκλωβίζοντας εκατομμύρια δανειολήπτες- θύματα του ιδεατού παρελθόντος σε ένα κυκεώνα αδιεξόδου! Δεκάδες νομοθετήματα ¨έσπευσαν¨ να βοηθήσουν τους πολίτες να επιλύσουν το ιδιωτικό τους χρέος. Το γεγονός όμως ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι αρκετά σύνθετο,  με πολλές επιμέρους παραμέτρους, συνεπάγεται ότι δεν είναι ικανά κάποια νομοθετήματα που απευθύνονται σε μία συγκεκριμένη κάθε φορά κατηγορία ανθρώπων,  να επιλύσουν εν συνόλω το μέγα αυτό ζήτημα. Αποτέλεσμα: το ζήτημα επίλυσης να έχει βαλτώσει και το πρόβλημα να διογκώνεται, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση,  καθότι διεκδικούν ακόμα και το αυτονόητο : την κατοικία τους! Πως μπορούμε λοιπόν αγαπητοί υποψήφιοι να μιλούμε για ανάπτυξη,  όταν δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο συνολικής επίλυσης των κόκκινων δανείων; Δεν συνιστά εμπαιγμό να μιλούμε για ανάπτυξη στις πλάτες των ψηφοφόρων που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους από τα κόκκινα δάνεια;

Δικαιοσύνη: Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αποτελεί πυλώνα Δημοκρατίας και κοινωνικής ευημερίας είναι η αποτελεσματικότητα στην Δικαιοσύνη. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα στους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης. Πολλά υπερφορτωμένα πινάκια, δικάσιμοι που ορίζονται μετά από χρόνια,  υποθέσεις που μπορεί να τελεσιδικήσουν μετά από 15 χρόνια συνθέτουν ένα μέγα ζήτημα της αποτελεσματικότητας στη Δικαιοσύνη. Η Διαμεσολάβηση και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών,  παρόλο που ψηφίστηκαν το 2008 και υπάρχουν ως νόμος του Κράτους από τότε, στην πραγματικότητα δεν λειτούργησαν στο βαθμό που θα έπρεπε,  προκειμένου να αποσυμφορήσουν τα πινάκια των Δικαστηρίων, ειδικά σε κάποιες υποθέσεις που μπορούν λόγω της φύσης τους, να επιλυθούν εξωδικαστικά. Ο λόγος που ακούγεται συχνά για την μη ευρέως εφαρμογή εξωδικαστικών τρόπων επίλυσης είναι η ¨κουλτούρα του λαού μας¨,  ρίχνοντας για ακόμα μία φορά τα κακώς κείμενα στο λαό,  κάνοντας τον ¨αποδιοπομπαίο τράγο¨ . Κατά την άποψη του γράφοντος ο πιο σημαντικός λόγος για την μη επιλογή των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης,  είναι η μη σωστή προώθηση από τα θεσμικά όργανα που έχουν χρέος να το κάνουν. Ακόμα και σε ένα τόσο ¨καθαρό¨ τομέα όπως είναι η Διαμεσολάβηση και οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης εν γένει, έχουν εμφυσήσει τα συμφέροντα που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη. Τα συμφέροντα λοιπόν είναι για μια ακόμα φορά η αιτία της μη προώθησης εναλλακτικών τρόπων επίλυσης και όχι το dna του λαού μας. Πως λοιπόν αξιότιμοι υποψήφιοι μπορούμε να μιλούμε για ανάπτυξη όταν υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης; Από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες σκάνδαλα, που συγκλόνισαν την κοινωνία,  τα γνωστά σε όλους – χωρίς να χρειάζεται να γίνει επιγραμματική αναφορά τους-  τα οποία ακόμα εκκρεμούν, χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη,  χωρίς να έχει αν μη τι άλλο ικανοποιηθεί το «περί Δικαίου» αίσθημα της κοινωνίας μας. Αυτή η καθυστέρηση είναι ενθαρρυντική για την εκτέλεση παρόμοιων σκανδάλων στο μέλλον, τα οποία σκάνδαλα κάθε άλλο παρά ανάπτυξη μπορούν να θεωρηθούν.

Πελατειακό Κράτος: Είναι αυτό που λέμε όλοι να γυρίσουμε σελίδα στο «παλιό». Η σελίδα όμως είναι τόσο ¨βαριά ¨ που δεν γυρίζει εύκολα. Μιλούμε στο σημείο αυτό για μια Κομματική δικαιοσύνη. Αν ανήκει κανείς σε ένα κόμμα και υποστηρίζει συμφέροντα θα καταφέρει να εξελιχθεί. Ίσως να καταφέρει να προσπεράσει και κάποιους που δεν ανήκουν πουθενά, διαθέτουν όμως πτυχία,  επαγγελματική εμπειρία, γνώσεις και αξίες.. Την ίδια στιγμή βέβαια ο ένας (από το ένα κόμμα) κατηγορεί τον άλλο (από το άλλο ) για παράνομους και μη ¨δίκαιους¨ διορισμούς. Και καλούμαστε εμείς ως ψηφοφόροι να πιστέψουμε ποιος είναι ο λιγότερο κακός!

Ανεργία: Εκατοντάδες πτυχιούχοι νέοι μένουν άνεργοι ή αναγκάζονται να γίνουν οικονομικοί μετανάστες,  αναζητώντας ένα αξιοπρεπή βίο, και από τη άλλη μεριά στην Ελλάδα, χιλιάδες θέσεις καταλαμβάνονται με «διαγωνισμούς» . Διαύγεια εξάλλου συνιστά το βγει ανακοίνωση του διαγωνισμού. Τα κριτήρια με τα οποία θα καταληφθεί η θέση,  είναι άλλο ζήτημα.(!!!)

Κοινωνικές μελέτες έχουν δείξει ότι ευημερεί το κράτος που έχει τις περισσότερες καταγγελίες. Δυστυχώς εμείς ως πολίτες,  παίζουμε άθελά μας το ρόλο τους συνεργού σε όλη αυτή τη σαθρή πραγματικότητα, καθότι δεν καταγγέλλουμε. Και δεν καταγγέλλουμε γιατί έχουμε δει,  ότι όταν βρεθεί κάποιος να καταγγείλει ένα σάπιο γεγονός,  απομονώνεται και τίθεται αυτομάτως εκτός συνόλου. Υπάρχει φόβος.

Πως μπορούμε λοιπόν αγαπητοί συμπολίτες μας υποψήφιοι από κάθε συνδυασμό να μιλούμε για ανάπτυξη, ενώ δεν έχουμε λύσει βασικά,  βαθιά προβλήματα όπως είναι η ανεργία, οι ίσες ευκαιρίες, η Δικαιοσύνη, η οικονομία;;; Ένα γνωστό λαϊκό τραγούδι λέει ¨ είναι κακό στην άμμο να χτίζεις …¨ ανάπτυξη.

VIDEO